Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki z mirabelkami z dodatkiem otartej skórki z cytryny, przygotowane w taki sposób są bardzo puszyste, aromatyczne i smaczne.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1737
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7391
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2897
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1737
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7391
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2897
Składniki
Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i na tarce zetrzeć skórkę. Żółtka oddzielić od białek. Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Śliwki umyć i wypestkować, wsypać do ciasta.
Delikatnie wymieszać.
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .