Do góry

Śniadania Przepis na:

Cytrynowe placuszki z mirabelkami

Cytrynowe placuszki z mirabelkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 140

Placuszki z mirabelkami z dodatkiem otartej skórki z cytryny, przygotowane w taki sposób są bardzo puszyste, aromatyczne i smaczne.

Składniki

  • kefir 400 ml
  • jajka 2 szt
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 2-2,5 szkl
  • śliwki mirabelki 1,5 szkl
  • olej do smażenia
  • cukier puder
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe placuszki z mirabelkami

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i na tarce zetrzeć skórkę.

    Żółtka oddzielić od białek. Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać.
    Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.

  3. Śliwki umyć i wypestkować, wsypać do ciasta.


  4. Delikatnie wymieszać.

  5. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej.

  6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  7. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń