Grill - temat specjalny

Osiem pomysłów na sałatki z burakami

Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu.

Fot. 123RF/Picsel

Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg choroby.

W jakiej postaci buraki sa najzdrowsze?

W jakiej postaci buraki dostarczają nam największej ilości witamin? Chociaż dla wielu osób może być to zaskoczeniem, okazuje się, że najzdrowsze są buraki pieczone, gdyż podczas tego procesu nie uciekają z nich cenne substancje odżywcze. Równie zdrowy, jest nieprzetworzony sok z surowych buraków. Jeśli decydujemy się na spożywanie buraków gotowanych, powinniśmy brać pod uwagę, że część prozdrowotnych składników pozostanie w wodzie.

Co zyskujemy włączając buraki do codziennej diety?

Jak wskazują specjaliści do spraw zdrowego odżywiania, buraki są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. W codziennym jadłospisie powinny je uwzględnić przede wszystkim osoby, które mają problem ze nieodpowiednim ciśnieniem krwi oraz zbyt wysokim cholesterolem. Badania wskazują, iż substancje odżywcze zawarte w burakach mogą przyczyniać się do zminimalizowania ryzyka wystąpienie zawału serca, udaru mózgu oraz innych, niebezpiecznych chorób układu krwionośnego.

Buraki zawierają również solidną porcję kwasu foliowego, co oznacza, iż w swojej diecie powinny uwzględnić je przede wszystkim kobiety w ciąży. Substancja ta ma działanie krwiotwórcze, wspiera prawidłowy rozwój płodu oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii. Ponadto, buraki bardzo pozytywnie wpływają na kobiety przechodzące menopauzę, gdyż łagodzą nieprzyjemne dolegliwości z nią związane.

 

Pobierz aplikację smaker

 

Warto również zwrócić uwagę na ostatnie badania, które wskazują, iż warzywa te mogą mieć silne działanie antynowotworowe. Wszystko to za sprawą antyoksydantów (a zwłaszcza betaniny), które przyspieszają proces usuwania z naszego organizmu szkodliwych wolnych rodników. W trakcie badań wykazano, iż osoby, wypijające około dwóch szklanek soku z buraków znacznie lepiej znoszą leczenie onkologiczne i szybciej wracają do zdrowia.

Buraki jako dodatek do obiadu

W wielu domach zasmażane buraczki są tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Jednak na tym nie kończą się nasze możliwości. Z buraków możecie przygotować różnorodne sałatki i surówki. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy, którzy chętnie dzielą się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sałatka z soczewicą i burakami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Lekka sałatka z buraczkami

Fot. Laveheart na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka różowe zdrowie

Fot. Taura na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Surówka z buraków

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Surówka z buraków i marchewki

Fot. StrawberryHimmel na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Sałatka z burakami i cebulą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z burakami i dynią

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Buraki z sosem miodowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Sałatka buraczana

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Sałatka recyklingowa

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 247

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 99

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4