Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj czas na jesienne smaki. Połączenie buraków i dyni jest fenomenalne, a do tego świetnie wygląda! Tę sałatkę możecie wykorzystać jako dodatek do obiadu lub po prostu jako propozycję na lunch.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 289
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14964
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2943
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 289
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14964
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2943
Składniki
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika.
Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową i również wkładamy do piekarnika. Warzywa pieczemy w 180°C do miękkości. Upieczone i wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Na suchej patelce podprażamy pestki i zostawiamy je do przestudzenia.
Roszponkę/rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pieczoną dynię i buraki. Całość obsypujemy pokrojonym w kostkę serem favita i pestkami. Na koniec sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego ;)