Pomaga stracić boczki i wyregulować pracę jelit. Jak przygotować i pić wodę owsiano-lnianią?

Odkryj, jak przygotować wodę owsiano-lnianą, która sprzyja odchudzaniu, wzmacnia odporność, odmładza oraz dba o zdrowie serca i mózgu. Potrzeba zaledwie trzech składników, które mają zbawienny wpływ na organizm. Właściwości siemienia lnianego, płatków owsianych i wody sprawiają, że napój warto pić regularnie.

Jak przygotować wodę owsiano-lnianą? Wystarczą trzy składniki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na co pomaga woda owsiano-lniana i dlaczego warto ją pić? To prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, ale nie tylko. Wpływa korzystnie niemal na cały organizm - jelita, serce, mózg, układ odpornościowy. Dowiedz się, jak przyrządzić ten prozdrowotny napój.

Sprawdź także: Dziwnie wygląda, smakuje oryginalnie. Pomaga na wysoki cholesterol i problemy z miażdżycą

Jakie właściwości ma siemię lniane?

Siemię lniane (czyli niewielkie, złote lub jasnobrązowe ziarenka lnu) nazywane jest polskim superfood. To prawda - produkt ten ma tak dużo witamin i minerałów, że już samodzielnie jest bardzo wartościowy dla organizmu. To źródło m.in. zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika, antyoksydantów, witamin C, E i tych z grupy B oraz wapnia, magnezu, miedzi, manganu, fosforu czy cynku. Jakie właściwości ma siemię lniane?

  • Superfood wpływa na mikroflorę jelitową, regulując pracę jelit (eliminując uporczywe zaparcia i wzdęcia), pobudzając procesy trawienne, hamując apetyt i przyspieszając metabolizm (w konsekwencji prowadząc do zrzucenia wagi),
  • siemię łagodzi stany zapalne, dlatego przyda się podczas przeziębienia, ale również przy bólach stawów,
  • do właściwości siemienia lnianego zalicza się też dbanie o układ sercowo-naczyniowy (uelastycznianie naczyń krwionośnych, obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka nadciśnienia oraz udaru),
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe (zwalcza stres oksydacyjny i szkodliwe wolne rodniki) i przeciwcukrzycowe (reguluje stężenie glukozy we krwi),
  • witaminy z grupy B oraz antyoksydanty zawarte w superfood mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie - wzmacniają je i poprawiają ich kondycję,
  • siemię lniane dostarcza organizmowi witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane to również skarbnica wartości odżywczych. Nadają się nie tylko do przyrządzenia porannej owsianki, ale też do panierowania, deserów czy właśnie prozdrowotnych napojów. W produkcie kryją się m.in. cenne aminokwasy (białko), zdrowe kwasy tłuszczowe, polifenole (antyoksydanty), błonnik pokarmowy, witamina E i te z grupy B oraz minerały, m.in. wapń, fosfor, magnez, krzem czy cynk. 

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

  • Produkt, dzięki zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych, hamuje powstawanie zakrzepów we krwi, poprawia krążenie krwi i obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu (chroniąc przed rozwojem miażdżycy) - jest więc zalecany w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia,
  • witaminy z grupy B wspierają zdrowie układu nerwowego - poprawiają sen, koncentrację i pamięć,
  • za właściwości płatków owsianych uznaje się też opóźnianie starzenia się organizmu i działanie przeciwnowotworowe - przeciwutleniacze chronią przed szkodliwymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego,
  • płatki owsiane regulują perystaltykę jelit, normują mikroflorę jelitową, usprawniają procesy trawienne i sycą na dłużej (w konsekwencji odchudzając),
  • wykazują właściwości przeciwzapalnewzmacniają odporność,
  • nie powodują hiperglikemii poposiłkowej, czyli wysokich skoków cukru po jedzeniu - wolniej rosnąca glikemia powoduje wolniejszy wyrzut insuliny, a to z kolei zmniejsza uczucie głodu i osłabienie spowodowane nagłym spadkiem poziomu cukru we krwi.

Zobacz: Owsianka na wodzie z owocami

Jak przygotować wodę owsiano-lnianą?

Na co pomaga picie wody owsiano-lnianej? Wpływa korzystnie na pracę jelit, zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego. Dostarcza organizmowi zdrowych tłuszczów, błonnika, uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Co więcej, pozwala szybciej zasnąć, zapewnia uczucie sytości i przyspiesza spalanie tłuszczu. To tylko część właściwości tego prozdrowotnego napoju. Jak przygotować wodę owsiano-lnianą, żeby wykorzystać 100 proc. jej możliwości?

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki wody letniej.

Opcjonalnie:

  • szczypta cynamonu,
  • pół łyżeczki miodu.

Pół szklanki płatków owsianych i dwie łyżeczki siemienia lnianego wsyp razem do miski. Zalej ciepłą wodą i po chwili odstaw na całą noc do lodówki (powinny się moczyć ok. ośmiu, dziesięciu godzin przed spożyciem).

Kolejnego dnia, napęczniałe produkty przełóż do blendera kielichowego. Wlej jeszcze dwie szklanki letniej wody i zmiksuj na gładki napój. 

Następnie odcedź przez sitko lub gazę. Jeśli chcesz, aby woda owsiano-lniana miała więcej smaku i jeszcze więcej właściwości, dosyp szczyptę cynamonu i/lub pół łyżeczki miodu. Przemieszaj i wypij.

Jak pić wodę owsiano-lnianą?

Wiesz już, jak przygotować wodę owsiano-lnianą. Jak pić ten napój, aby mieć pewność, że zadziała? Najlepiej spożywać go codziennie rano, jeszcze przed śniadaniem. Gdy wypijesz go na czczo, przyspieszy metabolizm, doda energii i uzupełni niedobory ważnych minerałów i witamin.

Źródła: Smaker.pl, e-zikoapteka.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Kabaczki marynowane: Chrupiąca alternatywa dla spowszedniałych ogórków »

Zasady diety cukrzycowej. Co jeść a czego unikać, by obniżyć poziom cukru we krwi? »

Popularny tłuszcz. Naukowcy potwierdzają: może chronić przed demencją »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 76

15 min
6
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45177

30 min
78
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 94

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 232

30 min
7
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2