Pij codziennie na śniadanie, a kilogramy będą spadać. Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Herbata owsiana zyskuje coraz większą popularność ze względu na jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. W dodatku można ją szybko i łatwo przygotować w swoim domu. Sprawdź, dlaczego warto pić napar z płatków owsianych i jak powinno się go spożywać.

Napar z płatków owsianych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płatki owsiane używamy najczęściej do klasycznej owsianki na śniadanie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można przygotować z nich również prozdrowotny napój. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania, jak go zrobić, jakie ma właściwości oraz jak pić napar z płatków owsianych, by zadziałał najlepiej. 

Sprawdź także: Starożytne zboże bez glutenu oczyszcza tętnice i trzyma cukier w ryzach. Dlaczego warto jeść sorgo?

Jakie właściwości mają płatki owsiane?

Płatki owsiane są produktem, który jest bogaty w składniki odżywcze. Przy stosunkowo niskiej kaloryczności charakteryzuje je świetny skład. Stanowią źródło błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Dodatkowo są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin, takich jak m.in.:

  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • miedź,
  • cynk,
  • witaminy z grupy B.

Jak zrobić napar z płatków owsianych?

Płatki owsiane spożywane są w różnych formach. Coraz popularniejsza staje się herbata owsiana, która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Podpowiadamy, jak zrobić napar z płatków owsianych:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych,
  • 600 ml wody,
  • 25 g miodu,
  • laska cynamonu.

W celu przygotowania herbaty owsianej musimy wlać wodę do garnka i doprowadzić ją do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy mieszankę przez około pół godziny, co jakiś czasem mieszając ją. Po upływie 30 minut przykrywamy garnek i odstawiamy go na co najmniej godzinę. Na koniec odcedzamy napar i przelewamy go do szklanej butelki.

Na co pomaga napar z płatków owsianych?

Popularność, jaką zyskuje herbata z płatków owsianych, nie jest bezpodstawna. Jest on niezwykle wartościowym napojem dla naszego organizmu. Oto, na co pomaga napar z płatków owsianych:

  • Trawienie – napój owsiany pozwala naszemu organizmowi lepiej wchłaniać substancje odżywcze, poprawia pracę jelit i likwiduje stany zapalne.
  • Metabolizm – napar z płatków owsianych przyspiesza metabolizm, ponieważ pożywienie nie zalega w jelitach i nie wytwarzają się duże ilości gazów. Wpływa to również na zwalczanie wzdęć oraz niestrawności.
  • Kontrolowanie poziomu wody w organizmie – herbata działa moczopędnie i zawiera duże ilości potasu oraz sodu, dzięki czemu nie mamy problemu z zatrzymującą się wodą.
  • Obniża poziom stresu – napar pomaga zwalczać niepokój, poprzez likwidację zgromadzonych w organizmie toksyn, które pojawiły się na skutek produkcji kortyzolu.
  • Reguluje neuroprzekaźniki w organizmie – witaminy i składniki mineralne zawarte w naparze normują ciśnienie krwi i niwelują stany stresowe.
  • Chroni układ sercowo-naczyniowy – płatki owsiane zawierają kwas linolowy i beta-glukan, dzięki czemu obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W ten sposób zapobiegają rozwojowi miażdżycy i zawałom serca.

Jak pić napar z płatków owsianych?

Herbatę owsianą należy pić 3 razy w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkiem. Pierwszą dawkę naparu należy spożyć tuż przed śniadaniem, drugą 15 minut przed obiadem, a trzecią na kwadrans przed kolacją.

Jednorazowo można spożyć około 240 ml herbaty z płatków owsianych. Napar powinien być stosowany przez 3 dni w tygodniu.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Proste ciasto cytrynowe

Szybkie, smaczne i proste ciasto cytrynowe. Polecam

Odsłon: 39

30 min
2
Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 37

30 min
3
Dodatki Sos koperkowy

Dzisiaj smaczny , prosty w przygotowaniu sos koperkowy, który przygotowałam d...

Odsłon: 28

15 min
2
60 min
6
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2