Spis treści:
- Płatki owsiane – wartości odżywcze
- Płatki owsiane – właściwości
- Jak zrobić mleko owsiane krok po kroku?
- Domowe mleko – owsiane składniki odżywcze
- Kto powinien pić mleko owsiane?
Płatki owsiane najczęściej wykorzystywane są do przygotowania klasycznej owsianki na śniadanie. Nie wszyscy wiedzą, że można zrobić z nich pyszny napój, czyli mleko owsiane. Z powodzeniem możesz zastąpić nim mleko krowie, użyć go np. do kawy, płatków czy koktajli. Na sklepowych półkach znajdziesz szeroki wybór napojów roślinnych, niestety często są one bardzo drogie. Zwłaszcza wtedy, kiedy mają dobry skład, czyli nie zawierają zbędnych składników, np. cukru. Sprawdź, kto powinien pić mleko owsiane, jak przygotować ten napój w domu i do czego można używać mleka owsianego.
Sprawdź także: Tym połączeniem niszczysz sobie wątrobę. Odczekaj, zanim sięgniesz po kawę
Płatki owsiane – wartości odżywcze
W płatkach owsianych kryje się mnóstwo cennych wartości odżywczych, są świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, PP i K, a także związków mineralnych, takich jak: magnez, potas, żelazo, cynk i miedź. Zawierają także błonnik pokarmowy, w tym beta-glukany oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Taki zestaw składników świetnie wpłynie na twój organizm – usprawni pracę układu pokarmowego, pomoże obniżyć poziom cholesterolu, a także cukru we krwi.
Płatki owsiane polecane są osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy, nie tylko są produktem sycącym, ale i nie zawierają zbyt dużo kalorii – w 50 g płatków owsianych, czyli w porcji jest około 190 kcal.
Płatki owsiane – właściwości
Przede wszystkim płatki owsiane znane są jako świetne źródło błonnika pokarmowego, zapewniają prawidłowe trawienie oraz przeciwdziałają zaparciom. Co więcej, pomagają zapobiegać nowotworom jelita grubego. Polecane są także dla osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ pomagają obniżyć jego poziom. Korzystnie wpływa także na regulowanie stężenia glukozy we krwi.
Płatki owsiane pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego – zawarty w nich magnez świetnie działa na pamięć oraz koncentrację. Dzięki zawartości witaminy E, która jest przeciwutleniaczem, pomagają w walce z wolnymi rodnikami – działają przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.
Owsianka będzie również doskonałym posiłkiem, który możesz zjeść po wysiłku fizycznym. Wesprze regenerację organizmu oraz zapewni organizmowi wiele cennych wartości odżywczych. Co więcej, płatki owsiane wpływają korzystnie na układ odpornościowy, pomagając chronić organizm przed infekcjami.
Jak zrobić mleko owsiane krok po kroku?
Mleko owsiane z łatwością możesz przygotować w domu, będziesz potrzebować: 250 g płatków owsianych, 500 ml przegotowanej lub przefiltrowanej wody. Opcjonalnie: wybrany słodzik (np. cztery daktyle, łyżka miodu, dwie łyżki erytrytolu) oraz szczypta cynamonu.
Do wysokiego naczynia wrzuć płatki owsiane, następnie wlej wodę, możesz dorzucić także słodzik oraz cynamon. Zmiksuj wszystko na gładką masę, następnie napój przecedź przez sitko. Przelej do wybranego naczynia, np. do szklanej butelki lub słoika.
Z płatków, które zostały po blendowaniu, możesz zrobić owsiankę. Takie mleko owsiane będzie nawet kilka razy tańsze niż to ze sklepu. Jakie płatki będą najlepsze do mleka owsianego? Najlepiej wybrać te, które nie są mocno zmielone, czyli płatki górskie.
Domowe mleko – owsiane składniki odżywcze
Jeśli decydujesz się na zakup mleka owsianego w markecie, zwróć uwagę na jego skład. Sklepowe mleka mogą zawierać niepotrzebny dodatek cukru, tłuszczów czy konserwantów. Dlatego warto sięgać po produkty z jak najkrótszym składem lub po prostu zrobić je w domu.
W mleku owsianym znajduje się wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina D, a także związki mineralne, m.in.: wapń, żelazo, czy fosfor. W jego składzie znajdzie się również błonnik oraz aminokwasy odpowiadające za prawidłową pracę organizmu.
Kto powinien pić mleko owsiane?
Po mleko owsiane powinny sięgnąć osoby, które mają problem z tolerancją mleka krowiego. Nie jest tajemnicą, że wiele osób po spożyciu tradycyjnego mleka, odczuwa nieprzyjemne dolegliwości. Co ciekawe często dyskomfort ten pojawia się wraz z wiekiem.
Na pewno słyszałeś historie, w których ktoś w dzieciństwie bez problemu mógł pić na śniadanie szklankę mleka, podczas gdy jako dorosły nawet po minimalnej ilości dolanej do kawy odczuwa dyskomfort. Może pojawić się wówczas ból brzucha, biegunka, wzdęcia czy wymioty. Przyczyną może być nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku. Aby laktoza została prawidłowo wchłonięta, musi zostać rozłożona przez enzym zwany laktazą, który im jesteśmy starsi, staje się coraz mniej aktywny. Przez co organizm nie jest w stanie strawić go z taką łatwością, jak wtedy, gdy byliśmy dziećmi. Dlatego u niektórych osób pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Brak tolerancji laktozy może pojawić się również wraz z innymi chorobami układu pokarmowego, np. choroby Leśniowskiego-Crohna, a także celiakii lub pasożytów przewodu pokarmowego.
Jeśli nie wyobrażasz sobie ulubionych płatków lub kawy bez mleka, wcale nie musisz z niego rezygnować, wystarczy, że zamienisz je np. na mleko owsiane lub inne napoje roślinne. Taka alternatywa będzie doskonałą opcją także dla wegan, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych.
Mleko owsiane – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożywania mleka owsianego może być celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Płatki owsiane same w sobie go nie zawierają, jednak w procesie produkcji mleko owsiane może zostać zanieczyszczone innymi zbożami. Dlatego, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, lepiej przygotuj je w domu. Mleko na bazie płatków owsianych zawiera również sporo szybko przyswajalnych węglowodanów, dlatego osoby z cukrzycą również powinny podchodzić do niego ostrożnie.
Do czego można używać mleka owsianego?
Mleko owsiane możesz wykorzystywać w ten sam sposób, co mleko krowie. Możesz pić je samodzielnie, dodać do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli czy smoothie. Świetnie sprawdzi się także do wypieków, jako alternatywna dla tradycyjnego mleka. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, możesz użyć go również do zabielania zup czy sosów, zamiast śmietanki.
Zobacz także:
Zbawienna przy niestrawności i nadciśnieniu. Wystarczy mała dawka »
6 nieoczywistych produktów, których jedzenia lub picia zakazałby ci kardiolog »
Tego etapu nie możesz pominąć. Suszone śliwki będą cudownie mięsiste »