Ewa_Gotuje

Potrawka na jelita i problemy z trawieniem. Zjedz pół godziny przed posiłkiem, szybko poczujesz różnicę

Marzy ci się płaski brzuch po zjedzeniu obiadu? Jeśli często mierzysz się z zaparciami i wzdęciami, wypróbuj potrawkę z jabłek na jelita. Przepis nie jest skomplikowany, a może pomóc uregulować i wyciszyć twój układ pokarmowy. Połącz kilka składników, których właściwości korzystnie wpłyną na organizm.

Potrawka z jabłek na jelita - przepis i zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli często czujesz się wzdęty lub masz problemy z ociężałością po posiłkach, wypróbuj przepis na potrawkę z jabłek na jelita. Zastosowanie przekąski przed jedzeniem przyspieszy procesy trawienne i ureguluje pracę układu pokarmowego. Dowiedz się, jaki wpływ na zdrowie brzucha mają jabłka i dlaczego warto jeść potrawkę z zaledwie z kilku składników.

Sprawdź także: Jak szybko i łatwo rozłupać orzechy włoskie? Trzeba znać ten sposób, oszczędza nasz czas

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka?

Jabłka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. To dobra wiadomość dla wszystkich cukrzyków oraz osób stosujących dietę odchudzającą. Powinni po nie sięgać wszyscy, którym brakuje witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminę C, E i te z grupy B. Dostarczają także organizmowi fosfor, wapń, siarkę, magnez i żelazo. Do wartości odżywczych jabłka można też zaliczyć antyoksydanty i błonnik pokarmowy - to właśnie one najlepiej wpływają na pracę układu pokarmowego, ale nie tylko.

Jakie właściwości zdrowotne mają jabłka? Działają przeciwutleniająco, dlatego bronią organizm przed stresem oksydacyjnym, rozwojem chorób cywilizacyjnych i opóźniają starzenie się komórek. Łagodzą stany zapalne, poprawiają wygląd skóry, chronią przed bakteriami i wirusami, działają przeciwalergiczne. Składniki odżywcze popularnych owoców regulują prawidłową pracę układu krążenia, układu nerwowego czy układu odpornościowego.

Jabłka są też zdrowe dla jelit. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego (w tym pektyn) syci na dłużej i ogranicza chęć na podjadanie. Co więcej, regularne spożywanie owoców przyspiesza przemianę materii i reguluje rytm wypróżnień (zapobiegając wzdęciom i zaparciom). Jelita są oczyszczone z zalegających resztek, a z organizmu wydostają się szkodliwe subtancje.

Potrawka z jabłek na jelita - przepis i zastosowanie 

Jak zrobić potrawkę z jabłek, która oczyści jelita z zalegających resztek, przyspieszy trawienie i uspokoi żołądek? Receptura wcale nie jest skomplikowana i poradzi sobie z nią każdy. Na początku przygotuj wszystkie niezbędne składniki, a jest ich tylko cztery:

Składniki

  • 2-3 średniej wielkości jabłka,
  • łyżeczka masła klarowanego ghee,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu.

Masło ghee to rodzaj klarowanego tłuszczu mlecznego. Masło powoli ogrzewa się i rozpuszcza, a następnie usuwa zgromadzoną na wierzchu pianę. Celem jest usunięcie wody i białek. Nie zawiera więc laktozy i kazeiny, a także glutenu. Można je przygotować samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt w sklepie.

Przepis na potrawkę z jabłek rozpoczyna się od umycia i obrania jabłek. Pokrój na mniejsze kawałki, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Przełóż do garnka z niewielką ilością wody i ugotuj owoce do miękkości. Następnie zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką papkę. Dodaj łyżeczkę masła klarowanego ghee oraz szczypty gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość przemieszaj dokładnie, do połączenia składników. 

Jak stosować potrawkę z jabłek na jelita? Aby miała korzystny wpływ na procesy trawienne, działała detoksykacyjnie i uspokoiła układ pokarmowy, najlepiej zjeść ją na 30 minut przed posiłkiem. Pamiętaj, że pozytywne działanie zapewnią nie tylko jabłka, ale też cynamon i gałka muszkatołowa, m.in. przyspieszając przemianę materii.

Źródła: Smaker.pl, doz.pl, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepszy niż oliwa i olej rzepakowy. Działa ochronnie na serce, wspomaga odporność »

Co miesiąc urodzenia mówi o twoim zdrowiu? Data urodzenia a podatność na choroby »

Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Ciasto bez pieczenia

    Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

    Odsłon: 633

    60 min
    10
    30 min
    14
    Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

    Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

    Odsłon: 7712

    30 min
    7
    >60 min
    4
    >60 min
    30

    Polecane artykuły

    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    1
    Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

    Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

    0
    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    4
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3