Ewa_Gotuje

Jak sklarować masło? Przepis na domowe masło klarowane krok po kroku

Masło klarowane to tłuszcz, który bardzo często poleca się do smażenia. Jeśli wybierzesz je do przygotowywanie ulubionych potraw, możesz mieć pewność, że będą one nie tylko dobrze smakowały, ale i się nie przypalą. Sprawdź, jak zrobić masło klarowane we własnej kuchni.

Jest bezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, jak zrobić masło klarowane | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Masło klarowane, inaczej zwane ghee, jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego tłuszczu. Stanowi produkt pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń. W wyniku powolnego podgrzewania warstwa stała oddziela się od ciekłej, przez co uzyskujemy ghee w czystej postaci. Pod wpływem zachodzących procesów otrzymujemy zdrowy tłuszcz, który jest o wiele smaczniejszy, a także bardziej wyrazisty i delikatny.

Gotowe masło klarowane możemy kupić w sklepie, ale warto włożyć odrobinę wysiłku, aby przygotować je samodzielnie. Do jego zrobienia będziemy potrzebowali jedynie zwykłej kostki masła, patelni i gazy.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jak zrobić masło klarowane? 

W pierwszej kolejności należy wrzucić kostkę masła do garnka lub położyć ją na patelnię i rozgrzać na wolnym ogniu tak, aby doprowadzić do jej powolnego roztopienia. Następnie, kiedy osiągnie płynną konsystencję, należy usunąć pojawiającą się na górze białą pianę zwaną kazeiną, a pod koniec przefiltrować całość przez czystą gazę bądź ściereczkę. Tak przecedzone masło jest gotowe do użycia.

Do czego wykorzystać masło klarowane?

Klarowane masło idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, przygotowywania sosów, a nawet do ciast i deserów. Zrobione samodzielnie zachowa swoją świeżość nawet do miesiąca i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Jak poradzili sobie z tym zadaniem nasi użytkownicy? Sprawdźcie sami:

1. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła

 Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła Zobacz przepis

Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Masło klarowane według Ewy Wachowicz

 Masło klarowane według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Masło klarowane według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 106

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 949

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1