Ewa_Gotuje

Przetwory z gruszek siostry Anastazji i nie tylko

Gruszki to jedne z ulubionych owoców jesieni, genialnie smakują jako samodzielna przekąska, doskonale sprawdzają się także w przeróżnych przetworach. Nie masz pomysłu, jakie weki zrobić w tym sezonie? Dziś zajrzymy między innymi do przepisów siostry Anastazji, sprawdzimy również, jakie pyszności przygotowali z polskich gruszek nasi użytkownicy.

Jakie przetwory zrobić z gruszek? | Fot.123RF/Picsel/ Agata Stoner/East News

Spis treści:

Siostra Anastazja to polska zakonnica, która jest również autorką licznych książek kulinarnych. Jej wielka pasja do gotowania zaowocowała stworzeniem wielu przepisów, które inspirują gospodynie w całej Polsce. Jesień to czas, kiedy w wielu domach rozpoczyna się przygotowanie przetworów na zimę. Domowe weki nie tylko są niezwykle smaczne, ale i zdrowe, ponieważ mamy pewność, jakie składniki znajdą się w każdym słoiczku, dzięki czemu nie musimy obawiać się konserwantów i sztucznych barwników. Sprawdź, jakie przetwory z gruszek mają na swoim koncie siostra Anastazja oraz nasi użytkownicy. 

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji

Zacznijmy od klasyki, czyli dżemu z gruszek i aronii. Takie połączenie to prawdziwy zastrzyk witaminy C, która w szczególności powinna być spożywana w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na przeziębienie i grypę. Dżem z tych owoców dostarczy ci również sporo błonnika pokarmowego, który doskonale wspiera trawienie oraz pomaga przyspieszyć przemianę materii. 

1. Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji

 Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji Zobacz przepis

Dżem z aronii i gruszek siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w occie siostry Anastazji

Przetwory z gruszek są pyszne nie tylko w wersji na słodko, jednym z najpopularniejszych gruszkowych przepisów siostry Anastazji są owoce podane w octowej zalewie. Będzie to świetny dodatek do pieczonych mięs, można zaserwować je również wraz z serem pleśniowym. Niepowtarzalnego smaku nadają im przyprawy, takie jak cynamon i goździki. 

2. Gruszki w occie siostry Anastazji

 Gruszki w occie siostry Anastazji Zobacz przepis

Gruszki w occie siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie

Gruszki doskonale sprawdzają się również na kompot. W sezonie warto przygotować sobie kilka słoiczków, aby w jesienno-zimowym okresie zawsze mieć pod ręką coś pysznego do picia. Według autorki przepisu gruszki w syropie to najbardziej uniwersalny sposób na wykorzystanie tych owoców. Ponadto gruszki, które pozostaną po odlaniu syropu, można wykorzystać w innych przepisach, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. 

3. Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie

 Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie Zobacz przepis

Kompot z gruszek, czyli gruszki w syropie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki w brandy

Czas na propozycję dla pełnoletnich smakoszy. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na gruszki w brandy, które można podać na przykład do deseru lodowego lub ciasta. Oprócz dojrzałych, soczystych owoców, będziesz potrzebować: cukru, lasek wanilii, cynamonowej kory, gwiazdek anyżu, odrobiny octu cydrowego oraz soku z cytryny. Smak takich gruszek z pewnością zaskoczy twoich gości. 

4. Gruszki w brandy

 Gruszki w brandy Zobacz przepis

Gruszki w brandy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gruszki rodzynkowe do ciasta

Jeżeli lubisz praktyczne i szybkie rozwiązania, koniecznie przygotuj gruszki rodzynkowe do ciasta. Przydadzą się w szczególności, kiedy zabraknie ci czasu na długie przebywanie w kuchni. Do owoców wystarczy dodać dobrej jakości rodzinki sułtańskie, biały cukier oraz cukier żelujący. 

5. Gruszki rodzynkowe do ciasta

 Gruszki rodzynkowe do ciasta Zobacz przepis

Gruszki rodzynkowe do ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem gruszkowy z wanilią

Z gruszek można zrobić oczywiście dżem, aby urozmaicić jego smak, warto dorzucić do niego ziarna z laski wanilii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek, twarożków, a także jako farsz do naleśników. Niestandardowym składnikiem, który zawiera ten przepis jest galaretka cytrynowa, dzięki niej dżem nabierze ciekawej konsystencji. 

6. Dżem gruszkowy z wanilią

 Dżem gruszkowy z wanilią Zobacz przepis

Dżem gruszkowy z wanilią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiszone gruszki z miodem

Nie wszyscy wiedzą o tym, że gruszki można również zakisić. Wszelkie kiszonki doskonale wpływają na mikroflorę jelitową, co więcej zapewniają prawidłowe trawienie oraz pomagają dbać o odporność, dlatego powinniśmy je jeść jak najczęściej. Kiszone gruszki będą pyszne jako dodatek do obiadu, można zaserwować je również na desce serów i wędlin. 

7. Kiszone gruszki z miodem

 Kiszone gruszki z miodem Zobacz przepis

Kiszone gruszki z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nalewka z gruszki

W najlepszych przepisach na przetwory z użyciem gruszek nie mogło zabraknąć gruszkowej nalewki. Tę wykonasz bez trudu z zaledwie kilku składników, zaopatrz się w dojrzałe owoce, pół litra wódki oraz pół litra spirytusu, cukier, miód, goździki oraz sok z cytryny. 

8. Nalewka z gruszki

 Nalewka z gruszki Zobacz przepis

Nalewka z gruszki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0