Ewa_Gotuje

Są zdrowsze niż śledź czy pstrąg. Dlaczego powinniśmy jeść sardynki?

Choć są małe, to dodają dużo energii. Sardynki to niezwykle zdrowe i wartościowe ryby, po które powinni sięgać niemal wszyscy, chcący dostarczyć organizmowi szereg cennych witamin i minerałów. Jakie dokładnie mają właściwości i czy te w puszce są równie zdrowe? Dowiedz się, jak jeść sardynki!

Kto powinien jeść sardynki? | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Na początku warto zadać sobie pytanie, czym są sardynki? Okazuje się, że to zbiorcza nazwa grupy ryb z rodziny śledziowatych - sardynek europejskich i pacyficznych oraz sardyneli. Mają mały rozmiar (od 15 do 30 cm) i srebrzysty kolor, żyją w ławicach. Są poławiane w ilościach przemysłowych, by najczęściej sprzedawać je w puszkach w marynacie olejowej lub sosie pomidorowym. Odkryj, jakie są właściwości sardynek i czy ryby w puszce w ogóle są zdrowe.

Sardynki - wartości odżywcze

Dlaczego powinniśmy jeść sardynki? Przede wszystkim przez witaminy i minerały, które ryby dostarczają organizmowi - te są niezwykle cenne i niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie są wartości odżywcze sardynek? Po pierwsze, to bogate źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6), które korzystnie wpływają m.in. na pracę serca. Po drugie, ryby zawierają także dużą dawkę wapnia, selenu, fosforu i jodu, koenzym Q10 i szereg witamin, w tym witaminę D3 i B12. Dowiedz się, kto i dlaczego powinien jeść sardynki.

Sardynki - właściwości

Ze względu na swoją budowę oraz wartości odżywcze, sardynki są uznawane za zdrowe ryby. Co więcej, nie kumulują one rtęci (w przeciwieństwie m.in. do tuńczyka czy dorsza), dlatego są naprawdę bezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży.

To ryby tłuste, zawierające kwasy z grupy omega, które korzystnie wpływają na pracę serca. Ich regularne spożycie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, wzmacnia naczynia krwionośne i reguluje poziom cholesterolu w organizmie (obniża ten szkodliwy i zwiększa poziom LDL). 

Sardynki są źródłem dobrze przyswajalnego białka, które powinno stanowić element zbilansowanej diety. Dodatkowo jedzenie małych ryb minimalizuje wystąpienie choroby Alzheimera i depresji. Z kolei zawarte w nich wapń i witamina D wzmacniają kości, a jod - zapobiega niedoczynności tarczycy. Dość duża ilość koenzymu Q10 może opóźnić starzenie się skóry. 

Kto powinien jeść sardynki?

Jedzenie sardynek zaleca się już najmłodszym - dzieci otrzymują dużą dawkę energii oraz szereg wartościowych mikroelementów (jod, fosfor, selen, wapń), niezbędne do ich prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego. Kto jeszcze powinien jeść sardynki? Zdecydowanie kobiety w ciąży i karmiące - ryby są dla nich bezpieczne, a dodatkowo uzupełniają niedobory ważnych witamin.

Co więcej, trzecią grupą będą jeszcze sportowcy, którzy spożywając sardynki, dostarczają organizmowi energii, łatwoprzyswajalnego białka i wapnia, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego i mięśniowego. Dieta dla sportowca powinna minimalizować efekty wywołane stresem oksydacyjnym, dlatego te małe ryby świetnie się w nią wpiszą.

Czy ryby w puszce są zdrowe?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. O ile sardynki w puszce marynowane w oleju są zdrowe i zazwyczaj zachowują wszystkie właściwości, o tyle ryby w sosie pomidorowym nie są już tak korzystne dla organizmu. Dlaczego? Producenci często do takiego sosu, w którym umieszczono sardynki, dodają szkodliwe zagęszczacze i dużą porcję cukru. Nie trzeba chyba dodawać, że sztuczne składniki nie działają korzystnie dla zdrowia. 

Czy ryby w puszcze są zdrowe? Pozostaje jeszcze kwestia metali ciężkich, z których wykonane jest opakowanie. Aluminium może przenikać do produktów kwaśnych i mocno solonych, dlatego zamknięte w puszkach ryby mogą wchłaniać szkodliwe dla zdrowia toksyny. Niektórzy producenci stosują więc substancję chemiczną Bisfenol A (BPA), której zadaniem jest blokowanie wspomnianego przenikania. Okazało się jednak, że związek ten stosowany w dużych dawkach zaburza gospodarkę hormonalną.

Warto więc kontrolować nie tylko skład samego produktu spożywczego, ale też to, w czym jest przechowywany. 

Kto nie powinien jeść sardynek?

Skoro wiesz już, jakie są właściwości sardynek i kto powinien je jeść, warto, żebyś dowiedział się jeszcze, kto nie może ich spożywać. Przede wszystkim są to osoby cierpiące na zaburzenia przemiany materii i odkładanie się soli w organizmie. Co więcej, sardynki zawierają puryny, które przekształcają się w kwas moczowy - to z kolei przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych i rozwoju dny moczanowej, więc lepiej, jeśli w dużych ilościach nie będą ich jedli chorzy na kamicę nerkową.

Oczywiście przeciwwskazaniem do spożywania tych ryb jest też nietolerancja - składniki w nich zawarte mogą wywoływać reakcje alergiczne. Kto jeszcze nie powinien jeść sardynek? Wszyscy z chorobami przewodu pokarmowego na diecie niskotłuszczowej oraz osoby pragnące zredukować wagę - ci mogą sięgać po sardynki duszone bez oleju lub gotowane w (zdrowym) sosie pomidorowym. Ryby są lekkostrawne, jednak oleista marynata może obciążać żołądek. 

Jak jeść sardynki?

Te małe rybki jada się całe, razem z ośćmi, które dostarczają cennego wapnia. Jak jeść sardynki? Pomysłów jest naprawdę wiele! Na śniadanie podaj pieczywo pełnoziarniste z pastą twarogową z dodatkiem sardynek, na obiad możesz zaserwować grillowane sardynki lub te usmażone z czosnkiem na patelni (tzw. sardinhas assadas), a na kolację - wyjątkowo pyszną sałatkę rybną ze świeżymi warzywami i jajkami. Na imprezie wyłóż na półmiski krakersy posmarowane pastą z sardynek i  serka kanapkowego lub jajka faszerowane pastą rybną.

Jeśli to wciąż za mało przepisów na dania z sardynkami, poniżej znajdziesz więcej pysznych inspiracji:

1. Pasta z sardynek

 Pasta z sardynek Zobacz przepis

Pasta z sardynek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sardynki na jajkach

 Sardynki na jajkach Zobacz przepis

Sardynki na jajkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Spaghetti z sardynkami

 Spaghetti z sardynkami Zobacz przepis

Spaghetti z sardynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta z soczewicy i sardynek

 Pasta z soczewicy i sardynek Zobacz przepis

Pasta z soczewicy i sardynek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczone sardynki

 Pieczone sardynki Zobacz przepis

Pieczone sardynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sardynki zapiekane na chlebie

 Sardynki zapiekane na chlebie Zobacz przepis

Sardynki zapiekane na chlebie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sardynki marynowane w occie jabłkowym

 Sardynki marynowane w occie jabłkowym Zobacz przepis

Sardynki marynowane w occie jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron z sardynkami i pomidorami

 Makaron z sardynkami i pomidorami Zobacz przepis

Makaron z sardynkami i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta z twarogu z sardynkami

 Pasta z twarogu z sardynkami Zobacz przepis

Pasta z twarogu z sardynkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sardynki w cieście

 Sardynki w cieście Zobacz przepis

Sardynki w cieście / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach

 Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach Zobacz przepis

Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Grillowane sardynki

 Grillowane sardynki Zobacz przepis

Grillowane sardynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Pesto z awokado i sardynki na bagietkach

 Pesto z awokado i sardynki na bagietkach Zobacz przepis

Pesto z awokado i sardynki na bagietkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Penne z sardynkami w sosie pomidorowym

 Penne z sardynkami w sosie pomidorowym Zobacz przepis

Penne z sardynkami w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Beccafico, czyli faszerowane sardynki po sycylijsku

 Beccafico, czyli faszerowane sardynki po sycylijsku Zobacz przepis

Beccafico / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

16. Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową

 Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową Zobacz przepis

Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

17. Pasta rybna z sardynek

 Pasta rybna z sardynek Zobacz przepis

Najłatwiejsza domowa pasta rybna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »

Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0