Grill - temat specjalny

Siedem przepisów z ananasem w roli głównej

Pod grubą skórką ananasa kryje się przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Fot. 123RF/Picsel

100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze stresem.

Lepszy niż aspiryna

Wyciąg z ananasa ma właściwości przeciwzapalne, a to dzięki substancji o nazwie bromelina (bromelaina). Jest to tak naprawdę kilka różnych enzymów, które ułatwiają nam trawienie białek. Badania wykazały, że działanie przeciwzapalne bromeliny jest porównywalne z działaniem leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych dostępnych bez recepty w aptece. Stosuje się ją przede wszystkim w leczeniu obrzęków, urazów, ran po zabiegach chirurgicznych, ale też przy zapaleniach zatok i problemach z żołądkiem.

Dla osób na diecie

Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Wzmacnia odporność i zapobiega zakrzepom

Według badań londyńskich naukowców bromelina pobudza działanie układu odpornościowego, co może oznaczać, że pozwala zwalczać infekcje, także u osób, których odporność jest obniżona.

Naukowcom udało się również potwierdzić, iż zawarta w ananasach promelanina zapobiega sklejaniu się płytek krwi oraz rozpuszcza już istniejące zakrzepy. W ten sposób jesteśmy chronieni przez zawałem serca oraz zakrzepowym zapaleniem żył.

Warto jednak pamiętać, że ananasy z puszki tracą większość swoich cudownych właściwości.

Ananas w kuchni

Ananas nie nadaje się do łączenia z galaretkami i deserami bazującymi na żelatynie. Deser, który powinien zastygnąć, po dodaniu świeżego ananasa pozostanie ciekły. Problem nie pojawi się tylko wtedy, kiedy ananas będzie podgotowany lub upieczony, albo kiedy zastosujemy ananasa z puszki.

Ananas świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do sałatek, pizzy i mięsa. Jeśli poszukujecie pomysłów na wykorzystanie tego owocu, koniecznie skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

1. Sałatka kurczak z ananasem

Fot. Futkana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Hawana - ciasto z ananasem i kokosową bezą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Kurczak z porem i ananasem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Kokosowy torcik naleśnikowy z ananasem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Schabowe z żurawiną i ananasem

Fot. Xagness na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Koktajl mango- ananas

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Ananas z krewetkami

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 213

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17