Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-05-2017
Dzisiaj zapraszam na smakowity torcik kokosowy, przygotowany z delikatnych naleśników oraz masy na bazie mleczka kokosowego i serka mascarpone. Smaku i świeżości dodają mu soczyste kawałki ananasa. Taki torcik to doskonały wybór na przyjęcie urodzinowe dla maluchów, ale także słodki deser dla dorosłych.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1025
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 564
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1025
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 564
Składniki
Serek mascarpone ubijamy za pomocą miksera z mleczkiem kokosowym z puszki (bez wody kokosowej, wykorzystujemy tylko gęste, białe mleczko), likierem, i cukrem pudrem (ilość wedle upodobań smakowych). Do masy dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia oraz stężenia kremu.
Wodę i mleczko kokosowe, maślankę, olej oraz wodę mineralną wlewamy do miksera, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wlewamy na dobrze rozgrzaną i delikatnie wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową i smażymy je z obu stron. Naleśniki studzimy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcje masy kokosowej oraz pokrojone na mniejsze kawałki ananasy i układamy je partiami na sobie. Torcik smarujemy masą kokosową i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy torcik przed pokrojeniem należy schłodzić w lodówce. Życzę smacznego :)