Ewa_Gotuje

Włącz do diety, gdy się odchudzasz lub masz problemy z wysokim cukrem. Co można zrobić ze śliwki wiśniowej?

Właściwości śliwki wiśniowej i jej wartości odżywcze sprawiają, że wielu Polaków chętnie po nią sięga. Nie tylko wzmacnia odporność, ale też wymiata z jelit wszystkie zalegające resztki. Co można zrobić z ałyczy w kuchni, szczególnie na zimę, gdy organizmowi brakuje witamin?

Co można zrobić ze śliwki wiśniowej? Nalewka to jedna z propozycji | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ze względu na swój wygląd ałycza często mylona jest z mirabelką. Niesłusznie, bo choć owoce są zbliżone kształtem i rozmiarem, to mogą różnić się barwą i zachowaniem pestki. Poznaj właściwości śliwki wiśniowej, które na pewno skuszą cię do jej spróbowania. Dowiedz się także, co można zrobić ze śliwki wiśniowej i jak ją przechowywać, żeby jak najdłużej zachowała świeżość.

Sprawdź także: Jesteś na diecie, a cholesterol nadal wysoki? 5 turbozdrowych śniadań, które poprawią wyniki

Śliwka wiśniowa (ałycza) - charakterystyka i odmiany

Śliwka wiśniowa nazywana jest również ałyczą lub - bardziej potocznie - śliwowiśnią. To gatunek rośliny z rodziny różowatych, naturalnie pochodzący z Azji Zachodniej, Środkowej, Kaukazu i południowo-wschodniej Europy. Współcześnie występuje już niemal na całym globie - można ją znaleźć także w Australii i Nowej Zelandii czy w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Do najbardziej popularnych odmian ałyczy należą: Woodie, Hessei, Nigra, Złoty Obłok i Pissardi.

Charakterystykę śliwki wiśniowej można rozpocząć od jej wyglądu. To drzewo osiągające do 10 metrów wysokości, z ciemnoczerwonymi lub purpurowymi, eliptycznymi listkami. Ma kuliste owoce, które przybierają barwę od żółtej do czerwonej i mają pestkę, nierozdzielną od miąższu. Najczęściej przypominają dużą czereśnię, a są mylone z mirabelkami.

Śliwka wiśniowa - wartości odżywcze i kalorie

Śliwka wiśniowa jest owocem o niskim indeksie glikemicznym, równym 25. 100 gramów ałyczy zawiera 82 kcal, 19 gramów węglowodanów, dwa gramy białka, niemal zero tłuszczów i 89 gramów wody. To źródło błonnika pokarmowego i antyoksydantów, ale także skarbnica witamin i minerałów. Do wartości odżywczych śliwki wiśniowej zaliczają się m.in. witamina C, E, PP i te z grupy B oraz beta-karoten, potas, wapń, magnez i żelazo.

Jakie właściwości ma śliwka wiśniowa?

Liczne wartości odżywcze ałyczy skutkują silnym wpływem owocu na ludzki organizm. Jakie właściwości ma śliwka wiśniowa na nasze zdrowie? 

  • Zawartość magnezu i witamin z grupy B sprawia, że śliwowiśnia korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i samopoczucie, zmniejszając napięcie, rozdrażnienie i poprawiając koncentrację,
  • witamina C wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo i pomaga szybciej zwalczyć infekcje,
  • witaminy i minerały w owocach wspaniale wpływają na zdrowie kobiet w ciąży, zapewniając prawidłowy rozwój płodu i odpowiednią suplementację dla przyszłych mam,
  • obecność żelaza w śliwowiśni przeciwdziała anemii,
  • beta-karoten wspiera potencję u mężczyzn i prawidłową produkcję testosteronu,
  • śliwka wiśniowa to owoc niskokaloryczny, który warto jeść również na diecie odchudzającej. Świetnie nawadnia, a błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje procesy trawienne i pracę jelit, działa detoksykacyjnie, przyspiesza metabolizm, a w konsekwencji spalanie tłuszczu,
  • owoce działają również moczopędnie, oczyszczając nerki i redukując obrzęki,
  • ałycza - kryjąca w sobie antyoksydanty - wykazuje właściwości antynowotworowe, opóźnia starzenie się organizmu i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (w tym cukrzycą czy miażdżycą). Owoce śliwowiśni nasycają organizm diabetyków niezbędnymi mikroelementami, jednak bez ryzyka niespodziewanych skoków poziomu cukru we krwi.

Należy jednak także pamiętać, że przeciwwskazaniem do jedzenia śliwek wiśniowych są: alergie i nietolerancje pokarmowe na śliwki, dna moczanowa i reumatyzm, ostre zapalenie żołądka i trzustki, choroby przewodu pokarmowego i skłonność do biegunki.

Jak przechowywać śliwkę wiśniową?

Właściwości ałyczy sprawiły, że już zastanawiasz się, co można zrobić ze śliwki wiśniowej? Najpierw odkryj sposoby skutecznego przechowywania owocu, żeby mieć pewność, że zapasy nie zepsują się zaraz po kupieniu. Pamiętaj, żeby wybierać jędrne okazy, które po naciśnięciu będą miały lekkie wklęśnięcie w skórce. Lepkie i popękane śliwowiśnie to najgorszy wybór - szybko stracą swoją ważność.

W temperaturze pokojowej owoce wytrzymają maksymalnie około tygodnia, w lodówce - do miesiąca. Jak przechowywać śliwkę wiśniową, jeśli chcemy ją zachować na jeszcze dłużej? Najlepiej ją:

  • zamrozić - po zamrożeniu wciąż zachowa swoje właściwości. Możesz albo umieścić owoce w całości (z pestką i ogonkiem) w zamrażalniku lub pozostawić sam miąższ. Niezależnie od tego, czy będą wydrylowane, czy nie, najpierw umieść je osobno na papierze na tacce i wstępnie zamróź. Dopiero potem przesyp do pudełka lub woreczka foliowego (w ten sposób się ze sobą nie skleją), opisanego datą oraz wagą porcji i trzymaj nawet do 10 miesięcy,
  • wysuszyć - drugim skutecznym sposobem na przechowywanie śliwki wiśniowej jest jej wysuszenie. Możesz to zrobić, używając profesjonalnej suszarki lub piekarnika (ustawiając go na 40-45 stopni i trzymając ok. sześciu-ośmiu godzin). 

Co można zrobić ze śliwki wiśniowej?

Oczywiście świeża ałycza smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska, ale żeby szybko się nie znudziła, podpowiadamy, co można zrobić ze śliwki wiśniowej. Do najpopularniejszych przetworów należą napoje - zarówno bezalkoholowe (jak kompot, sok), jak i trunki (wina, nalewki). Śliwowiśnia to baza do pysznych dżemów, marmolad, galaretek (ma dużo pektyn o właściwościach żelujących) czy sosów (np. gruzińskiego tkemali) lub past (m.in. śliwkowej adżyki). Nic nie stpi też na przeszkodzie, aby ałyczę zamarynować.

Źródła: Smaker.pl, foodandhealth.pl, muratordom.pl, glycemic-index.net

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 135

30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 332

30 min
11
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3