Spis treści:
- Mirabelka - zapomniany owoc
- Mirabelka - wartości odżywcze i kaloryczność
- Jakie właściwości zdrowotne ma mirabelka?
- Kto powinien jeść mirabelki?
- Jak drylować mirabelki?
- Co można zrobić z mirabelek?
Mała, żółta, często słodko-kwaśna, czyli mirabelka - zapomniany owoc, który w dzieciństwie chętnie serwowała nam babcia. Przypomnij sobie, jak drylować mirabelki i co można z nich zrobić. Odkryj klasyczne przepisy, jak i te bardziej nowoczesne, o których w dawnych czasach twoja rodzina mogła nie słyszeć.
Mirabelka - zapomniany owoc
Nie każdy wie, że mirabelka to odmiana śliwy domowej, wywodząca się z Azji. Roślina osiąga wysokość od trzech do sześciu metrów, coraz chętniej hodowana jest przez Polaków w ogrodach. Jej owoce są kuliste, żółte i najczęściej mają słodki smak (te wczesne mogą być słodko-kwaśne). W środku kryją niejadalne pestki, które łatwo odchodzą od miąższu.
Mirabelka to zapomniany owoc, który niesłusznie mylony jest ze śliwką wiśniową (ałyczą). Choć drzewa oraz owoce różnią się barwą, to są podobne kształtem i rozmiarem. W Polsce najpopularniejsze są dwa rodzaje:
- mirabelka z Nancy - inaczej francuska, uprawiana tradycyjnie (od lat). Owoce mają złotożółty kolor, słodkokwaśny smak, są soczyste i zbierane są na przełomie lipca i sierpnia,
- mirabelka Flotowa - hodowana głównie na południu Polski, sprowadzona z Austrii. Owoce są bardzo małych rozmiarów, o intensywnej żółtej barwie z białym nalotem, zbierane w sierpniu. Nie są soczyste, cechują się słodkokwaśnym posmakiem.
Mirabelka - wartości odżywcze i kaloryczność
Ta odmiana śliwki domowej jest lekkostrawna, ale czy mirabelka jest kaloryczna? Choć w 100 gramach owoców kryje się 60 kcal, to na tle innych owoców, mirabelka wypada całkiem korzystnie. Ta sama porcja jabłek czy wiśni to ok. 50 kcal, gruszek - 57 kcal, winogron - 67 kcal, a bananów - 90 kcal.
Należy pamiętać, że ten rodzaj śliwki zawiera dużo, naturalnie występujących w owocach, cukrów prostych (w tym glukozę czy fruktozę). Warto jednak po niego sięgać, bo jednocześnie to prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.
Wartości odżywcze mirabelki są niedoceniane. To skarbnica witamin (w tym A, C i tych z grupy B) oraz minerałów (m.in. fosforu, żelaza, magnezu, potasu, wapnia). Śliwka dostarcza antyoksydantów (polifenoli i garbników), które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Znajduje się w niej także pektyna, czyli błonnik pokarmowy.
Jakie właściwości zdrowotne ma mirabelka?
Dzięki wartościom odżywczym mirabelka wykazuje szereg cennych właściwości zdrowotnych. Obecność witamin przekłada się na wzmocnienie odporności organizmu. Witamina C dodatkowo chroni przed rozwojem infekcji, ale też miażdżycy.
Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz zachowanie skóry, włosów i paznokci w zdrowej oraz dobrej kondycji. Co więcej, zawartość witamin z grupy B korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, poprawiając koncentrację, pamięć i samopoczucie.
Antyoksydanty, których w śliwkach nie brakuje, również przekładają się na właściwości zdrowotne mirabelki. Owoce wykazują silne działanie przeciwutleniające, redukując objawy stresu oksydacyjnego, opóźniając starzenie się organizmu, ale też zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory. Garbniki działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco (przyspieszają procesy gojenia się ran).
Błonnik pokarmowy wspiera procesy trawienne, przyspieszając odchudzanie i dba o zdrowie układu pokarmowego. Reguluje perystaltykę jelit, zmniejszając częstotliwość przykrych zaparć i wzdęć. Owoce spowalniają też proces wchłaniania glukozy, więc po ich zjedzeniu nie nastąpi gwałtowny skok cukru we krwi.
Kto powinien jeść mirabelki?
Zastanawiasz się, czy możesz jeść śliwki? Mirabelka - przeciwwskazaniami do jej spożywania są choroby trzustki, woreczka żółciowego i wątroby. Narządy te nie tolerują dużej ilości cukru, więc wszyscy ze wskazanymi dolegliwościami nie powinni jeść owoców w nadmiarze. Co więcej, nie jest to dobry produkt dla cukrzyków i osób z nadwagą oraz otyłością - sięgając po śliwki dostarczymy organizmowi sporą dawkę cukrów prostych.
Kto jednak powinien jeść mirabelki? Poza grupą osób z przeciwwskazaniami, ich spożywanie jest wskazane wszystkim. Dostarczą witamin i minerałów, korzystnie wpływając na cały organizm. Tym bardziej że są to też owoce lekkostrawne, więc nawet w przypadku choroby wrzodowej czy dolegliwości jelitowych, można je bezpiecznie spożywać.
Jak drylować mirabelki?
Właściwości zdrowotne mirabelki sprawiły, że masz ochotę pobiec do sklepu po te śliwki? Zanim zjesz je ze smakiem, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak drylować mirabelki, aby zrobić to szybko i bez szkody dla owoców. Ze względu na ich rozmiar, łatwo jest usunąć zbyt dużo cennego miąższu.
Mirabelki najczęściej dryluje się małym i ostrym nożykiem, ale można też wykorzystać wsuwkę do włosów. Wówczas wystarczy wbić jej zaokrąglony koniec w śliwkę, w miejscu ogonka i szybkim ruchem wyciągnąć pestkę, która zahaczy się o szpilkę. Niektórzy, szczególnie przy niewielkich owocach, po prostu lekko je ściskają, aby pestka sama wyskoczyła.
Jeśli przygotowujesz śliwki pod przetwory, warto też po prostu przesmażyć owoce w całości, a następnie przetrzeć je przez sito (wówczas pozbędziesz się wszystkich pestek naraz). Istnieje też drylownica do mirabelek, którą można kupić w sklepach z wyposażeniem kuchennym lub przez internet. To uniwersalne narzędzie, dzięki któremu pozbędziesz się też ziaren z wiśni czy czereśni.
Co można zrobić z mirabelek?
Wiesz już wszystko o domowej śliwie, oprócz tego, co można zrobić z mirabelek. Masz już duże pole do popisu, powtarzając tradycyjne przepisy z notesu babci. Choć mirabelka to zapomniany owoc, w ostatnich latach Polacy coraz chętniej sadzą ją w swoich ogrodach i przygotowują z niej przetwory. Jeśli masz ochotę na klasyczne receptury, koniecznie przyrządź dżem mirabelkowy, kompot, sok, nalewkę, konfiturę albo drożdżówki.
Co można zrobić z mirabelek? W miarę upływu czasu powstało coraz więcej nowoczesnych, szybkich lub prostych przepisów ze śliwkami. Przygotuj syrop z mirabelek, racuszki śliwkowe albo puszyste ciasto z owocami, które idealnie pasuje do kawy.
Poniżej znajdziesz najlepsze inspiracje na to, co można zrobić z mirabelek:
2. Kompot z mirabelek na zimę
Zobacz przepisKompot z mirabelek na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Nalewka z mirabelek
Zobacz przepisNalewka z mirabelek na wódce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sernik na cieście maślankowym z mirabelkami
Zobacz przepisSernik z mirabelkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ciasto jogurtowe z mirabelkami
Zobacz przepisCiasto jogurtowe z mirabelkami i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Uda kaczki z kiszonymi mirabelkami
Zobacz przepisUda kaczki z kiszonymi mirabelkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, radioklinika.pl, mirabelki.com.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ta przekąska walczy z cukrzycą, cholesterolem, otyłością. Wystarczą tylko dwa składniki »
Genialny patent na kurki. Będą czyste w kilka chwil »
Rozmaryn i oregano lekiem na cukrzycę? Badania naukowców dają nadzieję »