Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki mirabelki mają wysokie walory smakowe i są bogate w witaminy, dlatego idealnie nadają się na przetwory: kompoty, dżemy, konfitury i nalewki. Najlepsze do konfitur nadają się mirabelki dojrzałe i miękkie, których pestki łatwo da się wyjąć. Do dżemu możesz użyć żółtych mirabelek lub ciemnych albo je pomieszać. Jeśli preferujesz bardziej aromatyczne konfitury, dodaj do gotowanych owoców laskę wanilii.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 207
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 126
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1259
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4226
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 207
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 126
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1259
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4226
Składniki
Umyj śliwki, przekrawaj na pół i usuwaj pestki. Przełóż owoce do garnka z grubym dnem, wlej wodę i sok z cytryny, zasyp cukrem i włóż rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewaj mirabelki, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Gdy owocowa masa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przed około 40-60 minut, aż dżem stanie się gęsty. W tym momencie możesz wyłączyć gaz i przetrzeć mirabelki przez sitko lub zostawić ze skórką – to już zależy od twoich preferencji.
Wyjmij wanilię, wsyp żelfix i gotuj jeszcze kilka minut. Gorącym dżemem napełniaj czyste, wyparzone słoiczki, mocno zakręcaj i postaw do góry dnem na ręczniku do wystudzenia. Tak przygotowany dżem mirabelkowy możesz przechowywać przez całą zimę.