Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty, niewymagający od nas uwagi sposób na przygotowanie idealnie przyrządzonych udek kaczki. Udka najpierw zapakowałam próżniowo i gotowałam na parze w worku do gotowania sous vide, dzięki temu cały smak i aromat został w środku. Mięso powoli gotowało się we własnym tłuszczu, dzięki czemu uzyskałam podobny efekt do konfitowania. Ugotowane mięso zrumieniłam za pomocą grilla elektrycznego, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Kaczkę podałam na rukoli z młodym surowym buraczkiem i kiszonymi mirabelkami. Wyszło pysznie i bardzo kolorowo. Tak podane uda kaczki prezentują się bardzo elegancko, więc idealnie wpasowują się w świąteczne menu.
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2065
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 324
Polecam.
Odsłon: 2026
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 701
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2065
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 324
Polecam.
Odsłon: 2026
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 701
Składniki
Udka, konfiturę, pora, cebulę, sos worcestershire oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka układamy na rozgrzanym grillu i chwilę podsmażamy, aż się zarumienią.
Na talerze układamy rukolę, kiszone mirabelki i cienkie plasterki buraczka. Do kaczki możemy podać ulubioną kaszę lub ziemniaki.