Bardzo prosty, niewymagający od nas uwagi sposób na przygotowanie idealnie przyrządzonych udek kaczki. Udka najpierw zapakowałam próżniowo i gotowałam na parze w worku do gotowania sous vide, dzięki temu cały smak i aromat został w środku. Mięso powoli gotowało się we własnym tłuszczu, dzięki czemu uzyskałam podobny efekt do konfitowania. Ugotowane mięso zrumieniłam za pomocą grilla elektrycznego, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Kaczkę podałam na rukoli z młodym surowym buraczkiem i kiszonymi mirabelkami. Wyszło pysznie i bardzo kolorowo. Tak podane uda kaczki prezentują się bardzo elegancko, więc idealnie wpasowują się w świąteczne menu.
Uda kaczki gotowane próżniowo
Składniki
- 2 uda kaczki
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- Sos worcestershire
- Sól morska
- Liść laurowy
- rozkruszone ziele angielskie
- Tymianek
- Por
- mała cebula
- sałatka:
- rukola
- kiszone mirabelki (http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/07/kiszone-mirabelki.html)
- surowy buraczek
Składniki
- 2 uda kaczki
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- Sos worcestershire
- Sól morska
- Liść laurowy
- rozkruszone ziele angielskie
- Tymianek
- Por
- mała cebula
- sałatka:
- rukola
- kiszone mirabelki (http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/07/kiszone-mirabelki.html)
- surowy buraczek

Etapy przygotowania
Udka, konfiturę, pora, cebulę, sos worcestershire oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka układamy na rozgrzanym grillu i chwilę podsmażamy, aż się zarumienią.

Na talerze układamy rukolę, kiszone mirabelki i cienkie plasterki buraczka. Do kaczki możemy podać ulubioną kaszę lub ziemniaki.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2497
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3174
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2497



Składniki
- 2 uda kaczki
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- Sos worcestershire
- Sól morska
- Liść laurowy
- rozkruszone ziele angielskie
- Tymianek
- Por
- mała cebula
- sałatka:
- rukola
- kiszone mirabelki (http://mylittlefoodsafari.blogspot.com/2021/07/kiszone-mirabelki.html)
- surowy buraczek
Udka, konfiturę, pora, cebulę, sos worcestershire oraz przyprawy przekładamy do worka przystosowanego do gotowania sous vide. Worek zamykamy próżniowo. Uda kaczki gotujemy na parze 2 godziny. Ugotowane udka układamy na rozgrzanym grillu i chwilę podsmażamy, aż się zarumienią.
Na talerze układamy rukolę, kiszone mirabelki i cienkie plasterki buraczka. Do kaczki możemy podać ulubioną kaszę lub ziemniaki.