Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym poczęstować niespodziewanych gości? W pełni lata to bardzo proste. Sięgnij po przepis na ciasto jogurtowe z owocami, które zawsze wychodzi! Nie ma mowy o zakalcu lub innych przykrych niespodziankach. Co więcej, to ciasto możesz upiec z wykorzystaniem niedrogich składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Wystarczy, że dokupisz na osiedlowym ryneczku świeże owoce.
Składniki
Przygotuj keksówkę o długości około 30 cm. Natłuść ją i oprósz bułką tartą.
Umyj owoce i – jeśli to konieczne – pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz owoce mąką ziemniaczaną – dzięki temu nie opadną na dno ciasta i nie puszczą soku.
Wymieszaj w misce przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
W osobnym naczyniu utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Cały czas miksując (już na niższych obrotach), dodaj do niej stopniowo olej, a następnie jogurt i skórkę otartą z cytryny.
Połącz uzyskaną masę z produktami sypkimi, mieszając ją mikserem na niskich obrotach.
W misce połącz masło z cukrem i mąką. Ciasto rozetrzyj w palcach. Gotową kruszonką oprósz ciasto z owocami.
Wymieszaj ciasto z owocami (tak, by równomiernie je rozprowadzić po całej objętości ciasta) i przelej je do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kiedy ciasto jogurtowe wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.