Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot jest bardzo smaczny i aromatyczny, no i oczywiście zdrowy.
słoiki, duży garnek do pasteryzacji
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 275
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 156
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 275
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 156
Składniki
Śliwki mirabelki umyj pod bieżącą wodą . Napełnij nimi słoiki do połowy lub trochę więcej. Dodaj cukier ( ja dałem półtorej łyżki na słoik ), zalej wodą do pełna ( oczywiście zostaw 2 - 3 cm wolnego miejsca od brzegu słoja ). Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 10 - 15 minut w wodzie o temperaturze 80 - 85 C. Słoiki z kompotem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot jest smaczny, aromatyczny, kwaskowaty. Ja użyłem mirabelek żółtych oraz czerwonych.