Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot jest bardzo smaczny i aromatyczny, no i oczywiście zdrowy.
słoiki, duży garnek do pasteryzacji
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 705
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 705
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Śliwki mirabelki umyj pod bieżącą wodą . Napełnij nimi słoiki do połowy lub trochę więcej. Dodaj cukier ( ja dałem półtorej łyżki na słoik ), zalej wodą do pełna ( oczywiście zostaw 2 - 3 cm wolnego miejsca od brzegu słoja ). Słoiki zamknij wieczkami, pasteryzuj przez 10 - 15 minut w wodzie o temperaturze 80 - 85 C. Słoiki z kompotem przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot jest smaczny, aromatyczny, kwaskowaty. Ja użyłem mirabelek żółtych oraz czerwonych.