Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Gruziński sos tkemali
  • Przetwory
  • Przepis na

Gruziński sos tkemali

30.09.2018 Odsłon: 33361
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Nie byłam nigdy w Gruzji, nie znam więc smaku oryginalnego sosu. Nie mam żadnego punktu odniesienia. Ale sos tkemali kusi mnie od dawna – odkąd tylko o nim usłyszałam. Postanowiłam oprzeć się na przepisie z portalu Oblicza Gruzji. Ania, autorka artykułów, bywała w Gruzji wielokrotnie i poznała tkemali od podszewki – mogłam jej więc zaufać.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 377

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11792

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 196

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 439

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 108

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 667

do 60 min 60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Dania główne Risotto ze szparagami i kawałkami łososia

Risotto ze szparagami i łososiem

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Szparagi
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Szafran

Odsłon: 377

do 15 min 15 min
7
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Ciasto pijak z delicjami

Desery Ciasto pijak z delicjami

Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Polska
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11792

do 60 min 60 min
20
ErJot
ErJot
Dodatki

Wiosenny sos kanapkowy

Dodatki Wiosenny sos kanapkowy

Łagodny sos jogurtowo-majonezowy z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką, szczypio...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy

Odsłon: 196

do 15 min 15 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Desery

Cytrynowe serduszka

Desery Cytrynowe serduszka

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Podroby

Odsłon: 439

do 60 min 60 min
5
ErJot
ErJot
Dania główne

Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Dania główne Mielone z żurawiną i śliwkami w sosie chrzanowym

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 108

do 60 min 60 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupy Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 667

do 60 min 60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Gruziński sos tkemali
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 2 kg mirabelek
  • 200 g czosnku obranego z łusek
  • pęczek/doniczka świeżej kolendry (opcjonalnie: natki pietruszki, natki marchewki, bazylii)
  • 2 pęczki koperku (zwykle koperku daje się więcej, niż kolendry)
  • 10 g nasion kopru albo 1-2 baldachy ogrodowego kopru z nasionami
  • 1-2 ostre papryczki świeże albo 10 g suszonych płatków chili (użyłam rozdrobnionych suszonych papryczek, które pozostały po przy
  • 2-3 gałązki mięty polej, którą ewentualnie można zastąpić dodatkiem innej mięty (użyłam mięty pieprzowej)
  • 20 g mielonej kolendry – Gruzini uważają, że pomaga przedłużyć czas przechowywania gotowego sosu (moją kolendrę rozdrobniłam w m
  • inne przyprawy – opcjonalnie: kozieradka, cząber, tymianek, koper włoski, hyzop albo różne dzikie zioła – do smaku, przypraw sos
  • sól do smaku – u mnie około 1,5 łyżeczki soli kamiennej bez jodu
  • opcjonalnie – cukier lub miód, jeśli wolisz słodszy sos – również do smaku
Sposób przygotowania:
1

Umyj mirabelki i umieść je w garnku. Dodaj szklankę wody. Gotuj śliwki do czasu, aż się nieco rozpadną i wypuszczą ze swego wnętrza pestki. Trzeba uważać i pilnować, by z garnka nie wykipiała piana, która powstaje na tym etapie.

2

Rozgotowane mirabelki odstaw pod pokrywką do przestygnięcia. Odcedź owoce na durszlaku. Zebrany sok odstaw na bok, nie wylewaj go! Posłuży do regulowania gęstości sosu tkemali albo do zakwaszania rozmaitych potraw.

3

Teraz przetrzyj rozgotowane mirabelki przez durszlak albo duże, rzadkie sito, najlepiej sprawdza się płaskie i szerokie naczynie do przecierania. Możesz użyć przecieraka. Chodzi o to, by pozbyć się pestek.

4

Okazało się w praktyce, że to przecieranie nie jest takie proste i uzyskuje się niezbyt wiele przetartej masy. Więc przetarłam to, co się dało przetrzeć, a następnie cierpliwie wydłubałam pestki. Resztę miąższu wraz ze skórkami postanowiłam zmiksować.

5

Czosnek, zioła i wszystkie przyprawy należy rozdrobnić. Można drobniutko posiekać lub przekręcić przez maszynkę do mięsa, ale ja jestem wygodna i użyłam elektrycznego rozdrabniacza. I właśnie na tym etapie dodałam resztki miąższu i skórki z owoców, dzięki czemu o wiele łatwiej się miksowało. Gotowy miks dodałam do garnka z przecierem z mirabelek.

6

Wszystko należy wymieszać, a następnie podgrzać i mieszając gotować kilka minut. Możesz teraz dodać nieco odlanego wcześniej soku, jeśli chcesz uzyskać rzadszy sos. Konsystencja mojego sosu tkemali była – jak dla mnie – idealna, podobna do musztardy. W sam raz. Teraz musisz spróbować, czy sos jest smaczny, czy może trzeba coś do niego dodać. W tym celu należy sos wystudzić, bo przecież jada się go na zimno i tylko na zimno można w pełni ocenić smak. Najlepiej łyżkę sosu schłodzić szybko w lodówce i zaraz skosztować, po czym doprawić według gustu.

7

Jeśli Twój sos tkemali jest już idealny w smaku, podgrzej go ponownie i przełóż do niewielkich wyparzonych słoiczków, zakręcaj od razu. Gruzinki często wylewają warstewkę oleju na powierzchnię sosu, co dodatkowo go zabezpiecza. Ja zapomniałam o tym zaleceniu…

8

Pozostaw słoiki na blacie do wystudzenia, najlepiej nakryte kocykiem, by stygły powoli. Nie trzeba ich już pasteryzować, a po otwarciu przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 2 tygodni. Albo szybciej, bo mirabelki w sosie tkemali to jest pyszność nad pysznościami! Z podanej proporcji uzyskałam 10 małych słoiczków (takich po 100-120 ml).

9

Mój osobisty sos nie jest bardzo kwaśny, bo miałam mocno dojrzałe mirabelki. To dobrze, nie lubimy bardzo kwaśnych potraw, a tutaj nie musiałam dodać cukru, aby zrównowaźyć smak. Dzięki temu sos tkemali jest wytrawny, lekko kwaskowy, lekko ostry, bardzo aromatyczny. Najbardziej wyczuwalną w nim przyprawą jest tłuczona kolendra, co daje interesujący efekt smakowy. Nam bardzo przypadł do gustu. Ciekawe, co na temat mojego tkemali powiedziałby ktoś z Gruzji...

10

Jako produkt uboczny powstał lekko kwaśny sok mirabelkowy, który zagotowałam i wlałam do wyparzonych butelek. Będzie mi służył do lekkiego zakwaszania rozmaitych potraw – jest mniej kwaśny, niż ocet jabłkowy, ale jednak wciąż kwaśny. Ciekawe, jak się sprawdzi w gotowaniu i przyprawianiu. W razie czego – zawsze można go trochę osłodzić i przeznaczyć na lemoniadę.

11

Zdaję sobie sprawę, że na przetwory z mirabelek jest już w tym roku zbyt późno, ale nie miałam wcześniej czasu na opracowanie tematu. A że podobnie można zagospodarować praktycznie wszystkie śliwki – mimo wszystko zdecydowałam się na publikację. Do sosu tkemali można użyć dowolnych śliwek, nie powinny tylko być zbyt dojrzałe – lepiej, by były lekko kwaśne. Ale przecież można pokombinować ze smakami i odrobinę zakwasić słodkie jesienne śliwki octem – bo właściwie – dlaczego nie? To może już nie będzie prawdziwy sos tkemali, ale za to – bardzo fajny chutney. Zachęcam do eksperymentów!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki