Ewa_Gotuje

Włoska kuchnia, czyli 10 włoskich deserów, które warto spróbować

Włoska kuchnia oferuje dania cieszące się popularnością w całej Europie. Charakteryzują się one bogactwem smaków, kolorowymi składnikami oraz niebywałymi połączeniami. Na szczególną uwagę zasługują włoskie desery. Które z nich są warte spróbowania chociaż raz w życiu?

Fot.123RF/Picsel

Włoskie desery to bardzo ważna część kulinarnej tradycji Półwyspu Apenińskiego. Są one na tyle popularne, że można je bez trudu spotkać w restauracjach na całym świecie. Co cechuje poszczególne z nich? Poniżej przedstawiamy charakterystykę, aż dziesięciu znanych słodkich dań pochodzących z Włoch.

Sprawdź także: Co zjeść we Włoszech? Te dania to najlepszy wybór

1. Tiramisu 

Tiramisu to toskański deser, którego nazwa oznacza dosłownie „przebudź się” - nic w tym dziwnego, ponieważ jego najważniejszym składnikiem jest espresso, które pobudza ze względu na wysoką zawartość kofeiny. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. serka mascarpone, biszkoptów, gorzkiej czekolady, kakao, jaj, cukru pudru oraz alkoholu, np. brandy, wina lub rumu. Smakołyk ten jest zwykle serwowany na drugie śniadanie lub jako przekąska z małą czarną. 

Włoskie tiramisu

 Włoskie tiramisu Zobacz przepis

Jak zrobić włoskie tiramisu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Panna cotta 

Panna cotta to prawdopodobnie jedno z najpopularniejszych słodkich dań wywodzących się z Włoch. Narodziła się ona w północnej części kraju i składa się z podgrzanej śmietanki z żelatyną, wanilią, owocowym musem oraz skórki cytrynowej. Wśród rozmaitych wariantów tej przekąski spotkać można również te z kakao, gorzką czekoladą, orzechami, kawałkami cytryny oraz sosem karmelowym. W wersji wegetariańskiej żelatynę można zastąpić agarem. Ten włoski deser jest dedykowany fanom lekkich przysmaków. Aby jeszcze bardziej podkreślić jego delikatny charakter, zastąp śmietankę mlekiem krowim lub roślinnym. 

Panna cotta

 Panna cotta Zobacz przepis

Przepis na panna cottę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Cannoli 

Jesteś fanem rurek z kremem? Jeśli tak, z pewnością zainteresują cię cannoli, czyli sycylijski frykas wypełniony nadzieniem z ricotty. Włoskie rurki są smażone na głębokim tłuszczu, dzięki czemu cechuje je chrupkość i ciekawa konsystencja. Jeśli sam ser z cukrem pudrem i cynamonem to dla ciebie za mało, wyczaruj farsz przy pomocy kakao, mlecznej czekolady oraz pistacji. Oryginalnie smaży się je w prostych, metalowych rurkach. Jeśli nimi nie dysponujesz, możesz zrobić ich domową wersję z folii aluminiowej. Zawiń ją kilkukrotnie, tworząc kształt podłużnego walca. Piękną dekorację dla tego włoskiego deseru przygotujesz poprzez oprószenie boków posiekanymi bakaliami. 

Cannoli

 Cannoli Zobacz przepis

Cannoli według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Cantuccini 

Cantuccini, znane również pod nazwą cantucci, to migdałowe ciasteczka, które po upieczeniu mają bardzo długi termin przydatności do spożycia (nawet do kilku miesięcy). Wystarczy zamknąć je w szczelnym, szklanym pudełku lub puszce i postawić w suchym i ciemnym miejscu. W klasycznym wydaniu przyrządza się je z grubo siekanych migdałów, cytrynowego lub pomarańczowego aromatu, suszonych moreli lub rodzynek oraz orzeszków piniowych. Cantuccini doskonale sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub wieczornej szklanki kakao. 

Włoskie ciasteczka Cantuccini

 Włoskie ciasteczka Cantuccini Zobacz przepis

Włoskie ciasteczka Cantuccini / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Torta Barozzi 

Jeśli gustujesz w mocno czekoladowych ciastach, torta Barozzi to odpowiedni wybór dla ciebie. Ze względu na zwartą strukturę i gęstą konsystencję można zabrać go na wynos. Jego receptura została opracowana pod koniec XIX wieku przez Eugenio Golliniego, cukiernika z miasteczka Vignola. Oryginalna receptura jest strzeżona po dziś dzień, jednak składniki potrzebne do przygotowania ciasta są powszechnie znane - jest to masło, cukier, migdały, puder, kawa, balsamico oraz gorzka czekolada. 

6. Budino di riso 

Budino di riso rozpieści podniebienia wszystkich entuzjastów słodkiego ryżu. Ten tradycyjny włoski pudding przyrządza się z ryżu, jajek, masła, cukru oraz śmietanki. Aby podbić nieco mdły smak głównego komponentu, wystarczy dorzucić do potrawy tartą skórkę z cytryny, która nada jej świeżości. Wyczarowanie budyniu nie zajmuje dużo czasu i nie jest zbyt skomplikowane, dlatego nawet najbardziej niedoświadczony kucharz powinien poradzić sobie z tym zadaniem. 

7. Pasticciotto leccese 

Podróżując nieco na południe, do regionu Apulia, nie sposób nie natknąć się na włoski deser zwany pasticcioto leccese, często serwowany z kawą podczas śniadania. Do jego podania należy zagnieść kruche lub półkruche ciasto i przygotować nadzienie z żółtek, cukru, mąki pszennej, mleka, skórki z cytryny oraz wybranego dżemu lub konfitury. 

8. Sfogliatelle 

Sfogliatelle to neapolitańskie kruche ciastka występujące w dwóch wariantach, tj. frolla oraz riccia. Ich podstawą jest semolina lub kasza manna gotowana na mleku oraz ricotta z pomarańczowym aromatem. Przepis zakłada użycie smalcu, ale w domowych warunkach znacznie lepiej sprawdzi się dobrej jakości masło. Jego dodatek sprawia, że staje się ono bardziej kruche i delikatniejsze. Przy przekrojeniu lub ugryzieniu charakterystycznie chrupie.

9. Crostata ricotta e visciole 

Crostata ricotta e visciole wywodzi się z żydowskiej tradycji. Jest to połączenie ciasta kruchego lub półkruchego z wiśniowym dżemem oraz ricottą. Jeśli zależy ci na wykonaniu oryginalnej receptury, zdecyduj się na nadzienie ze świeżymi owocami. Jakie składniki umieścić na liście zakupów? Zaopatrz się w mąkę, masło, cukier puder, jajka, cytrynę, wanilię, sól oraz proszek do pieczenia. Farsz przyrządzisz z cukru, ricotty oraz skórki z cytryny. Smacznego! 

Crostata z dżemem morelowym

 Crostata z dżemem morelowym Zobacz przepis

Crostata z dżemem morelowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bonet 

Wśród najpopularniejszych deserów piemonckich na prowadzenie wysuwa się bonet. Jest to przysmak bezglutenowy, który przygotowuje się z drobno zmielonych migdałów oraz amaretti. Aby pokusić się o zaserwowanie go w zaciszu własnej kuchni, zaopatrz się w ciasteczka migdałowe, mleko, cukier z nektaru palmy kokosowej, gorzkie kakao oraz rum. Jego największą zaletą jest krem o jedwabistej konsystencji, którego na próżno szukać w innych przekąskach. Ten włoski deser można podawać od razu po ostudzeniu lub po krótkim schłodzeniu w lodówce. 

Oryginalne przepisy na włoskie desery 

Przejrzałeś już wiele serwisów internetowych w poszukiwaniu oryginalnych przepisów na włoskie desery? Jeśli nie jesteś zadowolony z rezultatów podjętych działań, koniecznie skorzystaj z wyszukiwarki smaker.pl, gdzie znajdziesz rozmaite pomysły na włoskie potrawy - zarówno słodkie, jak i wytrawne.  

Chcesz poczuć się we własnym domu niczym włoski cukiernik? W takim razie spróbuj wyczarować borówkową panna cottę, tiramisu z mango lub cannoli. Masz koncepcję na własną wersję włoskich smakołyków? Podziel się swoją kreatywnością z użytkownikami serwisu, dodaj przepis i zainspiruj innych do kulinarnych eksperymentów! 

Reklama

Zobacz także:

"Przepisy są jak stare nuty" - Luca Cesari o włoskiej kuchni i powrocie do korzeni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 80

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 716

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8070

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0