Ewa_Gotuje

Wystarczy porcja dziennie. To warzywo działa na organizm kompleksowo - zbija zły cholesterol, zbędne kilogramy, wysokie ciśnienie

Rodzice ciągle powtarzali, że warzywa to samo zdrowie - mają szereg cennych witamin i minerałów. Nie inaczej jest z burakami, które warto jeść nawet codziennie. Choć większość osób wie o ich krwiotwórczym działaniu, to nie jest w stanie wymienić wszystkich właściwości prozdrowotnych buraka. Dowiedz się, kto powinien je jeść i jak często.

Właściwości prozdrowotne buraka są wyjątkowe. Nie tylko wspiera procesy krwiotwórcze, ale też m.in. działa przeciwnowotworowo | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Burak to bardzo uniwersalne warzywo w kuchni. Występuje dużo jego odmian, jest łatwo dostępny i po prostu przepyszny. Jak często można jeść buraki i jakie mają zastosowanie w kuchni? Dowiedz się o właściwościach prozdrowotnych buraków i sprawdź, kto powinien je regularnie jeść, aby wzmocnić organizm.

Sprawdź także: 9 sałatek bez majonezu. Są idealne na Wielkanoc i nie tylko

Jakie wartości odżywcze ma burak?

Nawet jeśli jesz go regularnie, to pewnie nie wiesz, co dokładnie kryje się w buraku. Wartości odżywcze tego warzywa na pewno zachęcą cię do włączenia buraków do codziennej diety. Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w soku z buraka, natomiast negatywnie na prozdrowotny skład warzywa wpływa obróbka cieplna. 

To bogate źródło minerałów, głównie potasu, magnezu i cynku, a także fosforu, cezu, rubidu czy żelaza. Burak zawiera też szereg witamin, w tym A, C, E, K i te z grupy B. Ponadto dostarcza organizmowi antyoksydanty, kwas foliowy i błonnik. Burak to warzywo niskokaloryczne (43 kcal w 100 g).

Właściwości prozdrowotne buraka

Ze względu na silne antyoksydanty, błonnik czy witaminy, właściwości prozdrowotnych buraka jest naprawdę wiele. Na co pomaga burak? Jego główne działanie to:

  • wzmacnianie układu krwionośnego - każdy kojarzy, że buraki sprzyjają procesowi krwiotwórczemu. Składniki odżywcze warzywa zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i zapobiegają anemii oraz innym chorobom układu krążenia (np. miażdżycy). Buraki regulują poziom cholesterolu i ciśnienia oraz poprawiają kondycję naczyń krwionośnych,
  • właściwości przeciwnowotworowe - w burakach znajduje się dużo silnych przeciwutleniaczy. Dzięki jednemu z nich, betaninie, warzywo ma tak piękny kolor. Antyoksydanty chronią przed nowotworami i szkodliwym działaniem wolnych rodników, powodującym m.in. starzenie się organizmu. Co więcej, sok z buraków powinni pić wszyscy, który chorują na niedokrwistość, np. wskutek przyjmowanej chemioterapii,
  • walka z infekcjami - dzięki zawartości witamin, w tym witaminy C, buraki wzmacniają odporność i pomagają walczyć z wirusami. Warzywa mogą też złagodzić kaszel, ze względu na właściwości wykrztuśne,
  • wsparcie w diecie odchudzającej - buraki są niskokaloryczne, za to dostarczają dużo błonnika, który przyspiesza metabolizm oraz wspiera pracę układu trawiennego. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64 - nie powinni go jeść cukrzycy!), co należy uwzględnić przy komponowaniu zbilansowanego jadłospisu,
  • regulowanie pracy układu pokarmowego - buraki wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego przywracają zaburzoną równowagę w żołądku (warto je jeść np. po spożyciu alkoholu), 
  • łagodzenie objawów menopauzy - warzywo zmniejsza intensywność uderzeń gorąca, przeciwdziała migrenom i osteoporozie. Wpływa także na prawidłową pracę serca i obniża ciśnienie.

Kto powinien jeść buraki?

Ze względu na zawartość kwasu foliowego oraz krwiotwórcze działanie buraków, zdecydowanie powinny je jeść kobiety w ciąży. Regularne zajadanie warzyw w okresie połogu, wesprze prawidłowy rozwój płodu. Buraki powinny też trafić do codziennego jadłospisu dzieci i młodzieży, które w okresie dorastania są narażone na anemię.

Kto jeszcze powinien jeść buraki? Zaleca się to osobom z nadciśnieniem i chorobami serca, ze względu na zbawienne działanie zawartego w burakach potasu oraz magnezu. Składniki te utrzymują naczynia krwionośne w dobrej kondycji, minimalizując szansę na ich zwapnienie, a dzięki temu chronią przed miażdżycą, obniżają ciśnienie i regulują pracę serca.

Do grona osób spożywających buraki powinny też dołączyć kobiety w okresie menopauzy (burak złagodzi niekomfortowe dolegliwości), pacjenci onkologiczni (wsparcie w przypadku niedokrwistości) oraz chorujący na przeziębienie (pomoc w walce z infekcją). 

Jak często można jeść buraki?

Zastanawiasz się, czy istnieje jakiś limit, po którym pojawią się niepożądane objawy? Właściwie, to jak często można jeść buraki? W okresie jesienno-zimowym, kiedy organizmowi brakuje składników odżywczych, powinieneś je jeść nawet codziennie. Buraki należą do najzdrowszych warzyw, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, dlatego nie bój się ich dodać do jadłospisu. Nie przesadzaj tylko z ich dzienną porcją, ale zajadaj jak najczęściej.

Buraki - zastosowanie w kuchni

Surowe, pieczone, gotowane buraki - zastosowanie w kuchni może być naprawdę szerokie. Już wiesz, że najzdrowszy jest sok z buraków, ale na uwagę zasługuje też zdecydowanie zakwas buraczany czy barszcz z buraków. Warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki albo baza wegetariańskiego carpaccio z serem feta. Może postawić na zapiekankę warzywną z burakamiburaki kiszone czy ćwikłę. 

Wypróbuj sprawdzone i najpopularniejsze przepisy z buraka w serwisie Smaker.pl:

1. Sok z buraków

 Sok z buraków Zobacz przepis

Sok z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Buraczki z jabłkiem do słoików

 Buraczki z jabłkiem do słoików Zobacz przepis

Buraczki z jabłkiem do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka z pieczonych buraków

 Sałatka z pieczonych buraków Zobacz przepis

Sałatka z pieczonych buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Odmładzający zakwas z buraków

 Odmładzający zakwas z buraków Zobacz przepis

Odmładzający zakwas z buraków Anny Popek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej

 Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej Zobacz przepis

Kiszone buraki - przepis dr Dąbrowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Tarta z burakami i fetą

 Tarta z burakami i fetą Zobacz przepis

Tarta z burakami i fetą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka młodości z buraków

 Sałatka młodości z buraków Zobacz przepis

Sałatka młodości z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Surówka z burakami

 Surówka z burakami Zobacz przepis

Surówka z burakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zakwas z buraków siostry Anastazji

 Zakwas z buraków siostry Anastazji Zobacz przepis

Zakwas z buraków siostry Anastazji / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Buraczki na zimę siostry Anieli

 Buraczki na zimę siostry Anieli Zobacz przepis

Buraczki na zimę siostry Anieli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Carpaccio z buraka

 Carpaccio z buraka Zobacz przepis

Carpaccio z buraka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Ćwikła z chrzanem

 Ćwikła z chrzanem Zobacz przepis

Ćwikła z chrzanem - rób tylko w ten sposób / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Najbardziej kapryśny lek. Nie pij po nim kawy ani nic nie jedz, bo nie zadziała »

Tak „odchudzisz” popularne danie. Perfekcyjne jajka sadzone bez kropli tłuszczu »

Alternatywa dla ziemniaka. Doskonale wpływa na układ trawienny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5945

15 min
14
Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 705

60 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0