Ewa_Gotuje

Żurawina z czosnkiem i miodem: przepis babci, który każdy powinien znać!

Masz problemy z obniżoną odpornością i nawracającymi infekcjami? Na nogi postawi cię żurawina z czosnkiem i miodem. Przepis babci na ten specjał to strzał w dziesiątkę w okresie jesienno-zimowym. Jak go przygotować i jakie właściwości oferują jego poszczególne składniki?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na duże wahania temperatury, mroźny wiatr, a także śnieg z deszczem. Wszystkie te elementy nie pozostają bez znaczenia dla naszej odporności.

Jak wzmocnić ją naturalnym sposobami, bez przyjmowania niepotrzebnych preparatów aptecznych i suplementów diety? Postaw na miksturę z żurawiny, czosnku i miodu! 

Sprawdź także: Żurawina na 7 sposobów. Oto dania z bombą witaminową

Żurawina z czosnkiem i miodem na odporność 

Żurawina z czosnkiem i miodem na odporność to bardzo proste połączenie kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz już w kuchennej szafce. Jego sekret tkwi właśnie w prostocie. Prozdrowotne właściwości każdego z jego komponentów powodują, że uchodzi on za doskonały produkt na wzmocnienie odporności.  

Do przygotowania specyfiku potrzebujesz świeżej żurawiny, czosnku oraz dobrej jakości miodu. Opłucz żurawinę pod bieżącą wodą, posiekaj czosnek, a następnie umieść wszystko w blenderze i nastaw urządzenie na wysokie obroty. Jak przechowywać tak przygotowaną miksturę? 

Niedoceniany owoc. Żurawina ma wyjątkowe właściwości na INTERIA.TV.

Mikstura żurawinowa: jak przechowywać? 

Zastanawiasz się, czy dobrym pomysłem na polepszenie odporności jest mikstura żurawinowa? Jak przechowywać ją po zrobieniu, aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej? Po skończeniu pasty przełóż ją do słoiczka i szczelnie zamknij.

Wstaw naczynie do lodówki na 24 godziny i spożywaj po jednej łyżeczce dziennie w celach profilaktycznych lub po trzy łyżeczki dziennie, gdy jesteś przeziębiony. Na samym początku smak czosnku jest bardzo charakterystyczny i mocny, jednak z czasem łagodnieje.  

1. Kompot żurawinowo - jabłkowy

 Kompot żurawinowo - jabłkowy Zobacz przepis

Jak zrobić kompot z żurawiny? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żurawinowa mikstura: zalety 

Żurawinowa mikstura ma szereg zalet – jest bardzo prosta do wykonania, składa się tylko z trzech podstawowych elementów, a do tego świetnie działa na odporność. Jest również o niebo smaczniejsza od klasycznego syropu na bazie cebuli. Na jakie właściwości poszczególnych komponentów tego połączenia możesz liczyć? 

Żurawina: właściwości 

Żurawina znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości moczopędnych. Ponadto jest niezwykle przydatna w budowaniu odporności nawet już po wystąpieniu objawów infekcji. Nic więc dziwnego, że bazą leczniczej pasty jest właśnie żurawina. 

Właściwości zdrowotne owoc zawdzięcza środowisku, w którym rośnie, czyli żyznym torfowiskom – od zawsze był stosowany na anginę, problemy z pęcherzem i żołądkiem, a także poprawę pracy jelit i trzustki.  

Wśród najważniejszych substancji, jakie się w nim znajdują, warto wymienić proantocyjanidyny, które odpowiedzialne są za obniżanie cukru we krwi oraz ochronę wątroby. Owoc wykazuje wysoką zawartość witaminy C, która idealnie sprawdza się w przypadku walki z infekcjami o różnym podłożu.  

Wśród innych minerałów i witamin zawartych w żurawinie wymienić można witaminę A, a także te z grupy B, które chronią układ nerwowy i poprawiają pracę mózgu. Co ciekawe, największa koncentracja leczniczych substancji znajduje się w świeżych owocach – to właśnie na nie powinieneś postawić, przyrządzając żurawinową miksturę. 

Czosnek: właściwości 

Kolejnym składnikiem żurawinowej mikstury jest czosnek. Właściwości tej niewielkiej rośliny są często traktowane po macoszemu ze względu na jego uniwersalny charakter w świecie kulinariów. Jakie działanie lecznicze wykazuje czosnek? 

Czosnek to jeden z najpotężniejszych naturalnych antybiotyków, który wykazuje działanie antywirusowe i antygrzybicze. Ponadto świetnie sprawdza się jako antidotum na pasożyty. Czosnek hamuje namnażanie się bakterii, pomagając zwalczyć toczącą się infekcję. 

Obecność czosnku w żurawinowej paście sprawia, że cechuje ją wysokie stężenie zbawiennych substancji, w tym witamin z grupy B oraz witaminy C. W składniku tym znajdują się również związki siarkowe i allicyna, która nadaje roślinie charakterystycznego, ostrego zapachu. 

Czosnek może być z powodzeniem stosowany na gorączkę, ponieważ rozgrzewa i wzmaga potliwość. Jest on także skuteczny w udrażnianiu dróg oddechowych. Ponadto słynie z właściwości przeciwzakrzepowych i rozkurczających naczynia krwionośne. Długotrwałe spożywanie czosnku może pozytywnie wpłynąć na redukcję zmian miażdżycowych, zmniejszając tym samym ryzyko zawału lub udaru mózgu. 

Miód: właściwości 

Dlaczego przygotowując żurawinową miksturę, warto postawić na miód? Właściwości ostatniego komponentu idealnie uzupełniają owoce i czosnek. Jak miód przyczynia się do leczniczych właściwości pasty na infekcje? 

Miód nie tylko łagodzi biegunki i reguluje pracę jelit, ale również skutecznie obniża ciśnienie krwi. Wśród witamin, które wchodzą w jego skład, warto zwrócić uwagę na witaminy z grupy B, witaminę C i A oraz kwas foliowy, biotynę i kwas pantotenowy. 

Oprócz powyższych właściwości wykazano, że miód może mieć pozytywny wpływ na leczenie chorób wątroby, a także dróg żółciowych. Jak wiadomo, zdrowy układ pokarmowy warunkuje sprawną pracę układu odpornościowego oraz rychłą reakcję na pojawiające się infekcje. Dlatego też miód to jeden ze składników, który warto włączyć nie tylko do żurawinowej mikstury, ale również do codziennego jadłospisu. 

Miód od zawsze należał do arsenału leczniczych składników w medycynie naturalnej. Produkt ten oferuje ukojenie dla drapiącego gardła oraz pomaga w zwalczaniu kaszlu i kataru. Co więcej, wykazuje on prozdrowotne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wspomagając usuwanie złogów miażdżycowych w żyłach oraz poprawiając pracę mózgu i koncentrację. Zjadając miód przed spaniem, zapewnisz sobie spokojniejszy sen, a samo zasypianie potrwa o wiele krócej. 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Mikstura żurawinowa: przeciwskazania do spożycia 

Szukasz domowych sposobów na pozbycie się infekcji i uważasz, że dobrym rozwiązaniem będzie mikstura żurawinowa? Przeciwskazania do spożycia tego specyfiku to kamica nerkowa. Pamiętaj, że żurawinę cechuje wysokie stężenie szczawianów, które sprzyjają rozwojowi tego schorzenia. Jakie są inne przeciwskazania do spożycia zdrowotnej pasty? 

Wśród innych dolegliwości, które powinieneś wziąć pod uwagę przed przyjęciem mikstury żurawinowej, jest osteoporoza, a także przyjmowanie leków z warfaryną. Substancje zawarte w owocu mogą powodować zatrzymywanie tej substancji we krwi i prowadzić do niekontrolowanych krwotoków. Uważaj również w przypadku podawania mikstury najmłodszym – może mieć ona negatywny wpływ na układ pokarmowy, wywołując biegunki lub zaparcia. 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika: Idealne na obiad! »

Warzywa krzyżowe - czy można je jeść mając problemy z tarczycą? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 422

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 83

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2