Ewa_Gotuje

Zwykle wyrzucasz, tymczasem warto je jeść. Na stres, dobre krążenie i zdrową wątrobę

Pestki winogron to rzadko spotykany składnik w polskiej kuchni. A to wielka szkoda, ponieważ posiadają one liczne prozdrowotne właściwości. Zastanawiasz się, jakie korzyści płyną ze spożywania pestek z winogron i jak w ogóle zastosować je w kuchni? Najważniejsze informacje na ten temat znajdziesz w artykule.

Pestki winogron zawierają witaminę E, nazywaną witaminą młodości | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pestki z winogron pozyskiwane są z jagód owoców winoroślowatych. Mimo dobrej dostępności tego składnika na polskim rynku niewiele osób regularnie sięga po niego w kuchni. Najczęściej można go spotkać pod postacią oleju z pestek winogron. Wykazuje on szerokie spektrum działania, dzięki czemu stanowi idealne uzupełnienie zbilansowanej i różnorodnej diety. Co dokładnie kryje się w pestkach? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz poniżej.

Pestki winogron - właściwości  

Jakie działanie charakteryzuje pestki winogron? Właściwości zdrowotne tego składnika wykorzystywane są od dekad zarówno w medycynie naturalnej, jak i konwencjonalnej. Zawierają one liczne mikroelementy, w tym witaminę E, uważaną za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. 

Wśród substancji wspomagających zdrowie, znajdujących się w pestkach winogron, wyróżnić można flawonoidy oraz kwas linolowy, zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć go sobie samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany wraz z pożywieniem. 

Pestki winogron chronią ciało przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, poprawiają krążenie krwi oraz pozytywnie wpływają na jędrność skóry. To właśnie dlatego używa się ich do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych i kosmetyków odmładzających.  

Borykasz się z przesuszoną skórą głowy lub wzmożonym wypadaniem włosów? W takim razie regularne picie oleju z pestek winogron to wyśmienite rozwiązanie dla ciebie! Jest on również uważany za naturalne remedium na alergie i infekcje. Ponadto wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku i wykazuje działanie przeciwwrzodowe. Doniesienia ze świata nauki dowodzą, że zawarte w nim substancje oczyszczają krew i zapobiegają skutkom ubocznym nadużywania alkoholu oraz leków. 

Zobacz: Orzeźwiający koktajl z ciemnych winogron

Pestki winogron - zastosowanie 

Zainteresowały cię właściwości zdrowotne pestek winogron? Zastosowanie tego składnika w preparatach aptecznych i kosmetycznych jest naprawdę szerokie! W jakim celu warto korzystać z wyciągu z tej części rośliny? 

Pestki winogron mają zbawienny wpływ na wygląd skóry. W ich skład wchodzą antocyjany, które zwiększają syntezę kwasu askorbinowego, chroniąc naczynka przed pękaniem i niwelując spustoszenia poczynione przez wolne rodniki. Te ostatnie mają swój udział w degradacji kolagenu, którego ubytki prowadzą do przedwczesnego starzenia. Suplementy z pestkami winogron poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, również tych znajdujących się w gałce ocznej, dzięki czemu hamują procesy chorobotwórcze, zmniejszając szansę na rozwój jaskry. Są one także polecane pacjentom w zespole suchego oka.  

Jeśli zależy ci na prewencji chorób neurodegeneracyjnych, wiedz, że pestki z winogron mają działanie protekcyjne na komórki mózgu, spowalniając obumieranie neuronów i minimalizując ryzyko zatorów w jego obrębie oraz zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. 

Winogrona mogą poszczycić się obecnością melatoniny. Jej najwyższa koncentracja w nasionach ma miejsce podczas ich dojrzewania. Hormon ten uważany jest za jeden z najważniejszych w ludzkim ciele, a to ze względu na regulację rytmu dobowego. Jego spożywanie w rozmaitych pokarmach w ciągu dnia może przyczynić się do poprawy higieny snu i ułatwić zasypianie. Jego dodatkowym atutem są właściwości przeciwutleniające i antyzapalne. 

Czy jedzenie pestek z winogron jest bezpieczne? 

To pytanie, które często pojawia się w głowach osób dbających o codzienną dietę. Co prawda ta część rośliny nie należy do najsmaczniejszych, jednak ze względu na moc zawartych w niej składników, warto rozważyć włączenie jej do posiłków. Pestki najczęściej wykorzystuje się w zmielonej formie do produkcji oleju, który łatwo dolejesz do rozmaitych dań.  

Do czego dodawać olej z pestek winogron? Z uwagi na to, że wykazuje on najkorzystniejsze działanie w temperaturze pokojowej, najlepiej używać go w surówkach, zimnych przekąskach, sałatkach oraz domowych majonezach i dipach. Innym sposobem na skorzystanie z niego w kuchni jest dokładanie go do potraw, których temperatura nie przekracza 100 stopni, czyli lekko schłodzonych sosów, zup oraz kremów. W tej formie olej doskonale podkreśli smak i aromat wielu przysmaków. 

Pestki z winogron - przeciwwskazania 

Zastanawiasz się nad wdrożeniem do swojego jadłospisu oleju lub preparatów na bazie pestek z winogron? Sprawdź, czy jedzenie pestek z winogron jest bezpieczne dla ciebie i bliskich. Przeciwskazania do ich stosowania są związane z ich oddziaływaniem na naczynia krwionośne. Dlatego też, jeśli chorujesz na jakiekolwiek schorzenia układu sercowo-naczyniowego lub stosujesz leki rozrzedzające krew, skonsultuj wprowadzenie pestek winogron do swojego menu z lekarzem specjalistą. 

Wśród najczęściej występujących skutków ubocznych działania pestek winogron zalicza się krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne, obecność krwi w stolcu, udary krwotoczne oraz reakcje alergiczne, w tym pieczenie, obrzęk powiek i warg, pokrzywkę oraz wysypkę. 

W grupie największego ryzyka znajdują się przyszłe mamy. Spodziewasz się dziecka? W takim razie najlepiej odstaw preparaty na bazie pestek winogron na okres ciąży oraz karmienia piersią. Co ciekawe, jedno z przeprowadzonych badań dowiodło, że spożywanie procyjanidyn w nasionach winogrona może mieć negatywny wpływ na potomstwo, wywołując u niego insulinooporność w przyszłości. 

Warto także wziąć pod uwagę, że substancje chemiczne zawarte w pestkach winogron wchodzą w silne reakcje z lekami przeciwbólowymi, w szczególności specyfikami zawierającymi aspirynę oraz ibuprofen. 

Szukasz więcej ciekawych artykułów? Odwiedź Smaker.pl!  

Jeśli artykuł cię zaciekawił lub zainspirował do odkrywania nowych ciekawostek, koniecznie odwiedź serwis Smaker.pl, w którym znajdziesz rozmaite materiały. Jak smażyć ryby? Co jeść latem, żeby chudnąć? Jak w PRL-u robiło się zapasy na zimę? Tego wszystkiego dowiesz się z naszych publikacji.  

Zapraszamy cię również do przesyłania ciekawych porad kulinarnych oraz sprawdzonych przepisów, które tchną nowe życie w potrawy innych użytkowników naszej strony. Nie masz pomysłu na dietetyczne przekąski dla dzieci? Chciałbyś przygotować lodowy chlebek? A może pyszny tort z sezonowymi owocami? Na Smaker.pl znajdziesz receptury, które sprostają twoim oczekiwaniom. Zapraszamy.


Zobacz także:

Jak łatwo usunąć ścięgna z kurczaka? Przygotuj jedną rzecz »

Działa ochronnie na jelito grube i nie tylko. Wystarczy jeść trzy razy w tygodniu »

Osłania nerwy i chroni przed rakiem. Bóle głowy to objaw niedoboru »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 53

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13