Sprawdzone przepisy na wigilijny barszcz

Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny.

Fot. 123RF/Picsel

Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych.

Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji naszych rodzinnych stron. Najpopularniejsza wigilijna zupa to wg Zygmunta Glogera, autora Encyklopedii Staropolskiej, „od najdawniejszych czasów ulubiona w Polsce nalewka kwaskowata, gotowana zwykle z kwasu burakowego". Pierwszy znany przepis na tę nalewkę, znaną nam współcześnie jako barszcz, pochodzi z XVI w.

Wedle tradycji, najpierw przygotowywano kwas (zakwas) buraczany, który nazywano barszczem. Pito go podobnie jak kwas chlebowy - na surowo - gdyż pomagał w walce z gorączką i skutkami alkoholowego szaleństwa dnia poprzedniego. Był też traktowany jako napój doskonale orzeźwiający. To właśnie od tego zakwasu, najpopularniejsza polska zupa wzięła swoją nazwę.

Jak powinno się robić wigilijny barszcz?

Barszcz czerwony podawany podczas wieczerzy wigilijnej jest zupą postną, czyli bezmięsną. Gotuje się go na wywarze z warzyw i buraków, przyprawia kwasem buraczanym i wywarem z grzybów suszonych. Tradycja postnych wigilijnych posiłków opiera się na wierzeniu w zapanowanie pokoju na ziemi i zrównanie ludzi i zwierząt w tę grudniową noc.

Brak kostnego lub mięsnego wywaru warto zrównoważyć wyborem aromatycznego oleju, który pogłębi smak przygotowywanej zupy. Staropolska tradycja nakazuje użycie oleju lnianego, ale w polskich domach równie często wykorzystuje się inne oleje np. rzepakowy, z równie dobrym skutkiem.

Poza tym, barszcz czerwony, posiadający intensywny, czerwony kolor będzie się pięknie prezentował na wigilijnym stole. Aby wzmocnić jego barwę, warto do gotującego się barszczu dodać trochę soku z cytryny lub octu. Można też nieco odejść od tradycyjnego smaku, dodając do gotowej zupy suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu. Pamiętajcie - podajcie go koniecznie z krokietem lub z uszkami z kapuścianym farszem.

Jeśli potrzebujecie sprawdzonych przepisów na barszcz, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników! Oto niektóre z ich propozycji.

1. Barszcz czerwony na rosole

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Barszcz czerwony na włoszczyźnie

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Barszcz gdański

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Postny barszcz

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Barszcz czysty

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Barszcz z krokietami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3721

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 1012

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1