Na bulionie grzybowym, zakwasie i czerwonym winie
Postny barszcz Szymanderskiej
Składniki
- Buraki 1 kg
- warzywa bulionowe: opalona cebula, marchew 2 szt, pietruszka
- seler pół, por kawałek, czosnek 2 ząbki
- mieszana zielenina: pietruszka, seler, szczypior, koperek, lubczyk
- sól i pieprz, chili, kminek/kmin
- liść laurowy ziele angielskie po 3 szt
- Majeranek
- zakwas buraczany 0,5- 0,75 l
- wino czerwone wytrawne 0,25- 0,4 l
- grzyby suszone 1- 2 szklanki
Składniki
- Buraki 1 kg
- warzywa bulionowe: opalona cebula, marchew 2 szt, pietruszka
- seler pół, por kawałek, czosnek 2 ząbki
- mieszana zielenina: pietruszka, seler, szczypior, koperek, lubczyk
- sól i pieprz, chili, kminek/kmin
- liść laurowy ziele angielskie po 3 szt
- Majeranek
- zakwas buraczany 0,5- 0,75 l
- wino czerwone wytrawne 0,25- 0,4 l
- grzyby suszone 1- 2 szklanki
Etapy przygotowania
Warzywa wraz burakami obrałam pokroiłam w grube plastry i włożyłam do garnka. Dodałam zieleninę, przyprawy oprócz soli i majeranku. Zalałam wodą i gotowałam około 1 godziny.
Grzyby przez noc namoczyłam i ugotowałam je w osobnym garnku- koło 1h. Po ugotowaniu warzyw odcedziłam je, a płyn z powrotem przelałam go garnka. Grzyby też odcedziłam i dodałam wywar do wywaru warzywnego.
Wywar z powrotem postawiłam na ogień, dodałam sporą szklankę wina, poczekałam aż się podgotuje, żeby alkohol zniknął, potem wlałam zakwas. https://smaker.pl/przepis-pora-na-kiszenie-zakwasu,168064,fafiatko.html Zakwasu nie powinno się zagotowywać, barszcz doprawiłam solą, pieprzem, roztarłam spora ilość majeranku i wyłączyłam ogień zanim zaczął by się gotować. Na koniec dodałam odrobiną lubczyku dla aromatu. Pracy w sumie niewiele i dla tego smaku warto zrobić barszcz samemu. Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (20)
Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 231
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Węgierska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Gulasze
Odsłon: 631
Ostatnio komentowane przepisy
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Bułki
Odsłon: 231
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Węgierska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Gulasze
Odsłon: 631
Składniki
- Buraki 1 kg
- warzywa bulionowe: opalona cebula, marchew 2 szt, pietruszka
- seler pół, por kawałek, czosnek 2 ząbki
- mieszana zielenina: pietruszka, seler, szczypior, koperek, lubczyk
- sól i pieprz, chili, kminek/kmin
- liść laurowy ziele angielskie po 3 szt
- Majeranek
- zakwas buraczany 0,5- 0,75 l
- wino czerwone wytrawne 0,25- 0,4 l
- grzyby suszone 1- 2 szklanki
Warzywa wraz burakami obrałam pokroiłam w grube plastry i włożyłam do garnka. Dodałam zieleninę, przyprawy oprócz soli i majeranku. Zalałam wodą i gotowałam około 1 godziny.
Grzyby przez noc namoczyłam i ugotowałam je w osobnym garnku- koło 1h. Po ugotowaniu warzyw odcedziłam je, a płyn z powrotem przelałam go garnka. Grzyby też odcedziłam i dodałam wywar do wywaru warzywnego.
Wywar z powrotem postawiłam na ogień, dodałam sporą szklankę wina, poczekałam aż się podgotuje, żeby alkohol zniknął, potem wlałam zakwas. https://smaker.pl/przepis-pora-na-kiszenie-zakwasu,168064,fafiatko.html Zakwasu nie powinno się zagotowywać, barszcz doprawiłam solą, pieprzem, roztarłam spora ilość majeranku i wyłączyłam ogień zanim zaczął by się gotować. Na koniec dodałam odrobiną lubczyku dla aromatu. Pracy w sumie niewiele i dla tego smaku warto zrobić barszcz samemu. Smacznego :)
Same dobre skladniki i jeszcze ta opalona cebula, pycha!
Uwielbiam ten smak czerwonego barszczyku. Przepisy Pani Hanny Szymanderskiej królują na moim stole od prawie 40 lat warto sięgnąć po jej przepisy. U mnie ten barszczyk podaje się z pasztecikami. Życzę wszystkim smacznych świąt :):)
jak apetycznie wygląda :) chyba znalazłam już przepis na świąteczny barszczyk :)
Prawdziwy barszczyk, pycha.:)
Pyszny i treściwy,fakt na wine też nie robiłam,musi być fantastyczny mniammmm:)