Do góry

Zupy Przepis na:

Postny barszcz Szymanderskiej

Postny barszcz Szymanderskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 5820

Dodano:

Odsłon: 3356

Na bulionie grzybowym, zakwasie i czerwonym winie

Składniki

  • Buraki 1 kg
  • warzywa bulionowe: opalona cebula, marchew 2 szt, pietruszka
  • seler pół, por kawałek, czosnek 2 ząbki
  • mieszana zielenina: pietruszka, seler, szczypior, koperek, lubczyk
  • sól i pieprz, chili, kminek/kmin
  • liść laurowy ziele angielskie po 3 szt
  • Majeranek
  • zakwas buraczany 0,5- 0,75 l
  • wino czerwone wytrawne 0,25- 0,4 l
  • grzyby suszone 1- 2 szklanki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa wraz burakami obrałam pokroiłam w grube plastry i włożyłam do garnka. Dodałam zieleninę, przyprawy oprócz soli i majeranku.

    Zalałam wodą i gotowałam około 1 godziny.

  2. Grzyby przez noc namoczyłam i ugotowałam je w osobnym garnku- koło 1h.

    Po ugotowaniu warzyw odcedziłam je, a płyn z powrotem przelałam go garnka. Grzyby też odcedziłam i dodałam wywar do wywaru warzywnego.

  3. Wywar z powrotem postawiłam na ogień, dodałam sporą szklankę wina, poczekałam aż się podgotuje, żeby alkohol zniknął, potem wlałam zakwas.

    https://smaker.pl/przepis-pora-na-kiszenie-zakwasu,168064,fafiatko.html

    Zakwasu nie powinno się zagotowywać, barszcz doprawiłam solą, pieprzem, roztarłam spora ilość majeranku i wyłączyłam ogień zanim zaczął by się gotować. Na koniec dodałam odrobiną lubczyku dla aromatu.

    Pracy w sumie niewiele i dla tego smaku warto zrobić barszcz samemu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 20 grudnia 2018 Same dobre skladniki i jeszcze ta opalona cebula, pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 grudnia 2018 Uwielbiam ten smak czerwonego barszczyku. Przepisy Pani Hanny Szymanderskiej królują na moim stole od prawie 40 lat warto sięgnąć po jej przepisy. U mnie ten barszczyk podaje się z pasztecikami. Życzę wszystkim smacznych świąt :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 17 grudnia 2018 jak apetycznie wygląda :) chyba znalazłam już przepis na świąteczny barszczyk :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 grudnia 2018 Pyszny i treściwy,fakt na wine też nie robiłam,musi być fantastyczny mniammmm:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 13 grudnia 2018 Na winie jeszcze takiego nie robiłam, ciekawy przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Pyszny barszcz, nie ma to, jak samemu go zrobić :) Teraz to bym skubnął talerzyk z całą zawartością :D Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń