Do góry

Zupy Przepis na:

barszcz czerwony na włoszczyźnie

barszcz czerwony na włoszczyźnie

Autor: ekspansja-smaku

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1287

Dodano: 19.04.2016

Odsłon: 9613

Barszcz czerwony z buraków zakropiony sokiem z cytryny to wersja świąteczna , która gości na moim stole częściej niż raz w roku. Bardzo lubię taki postny czerwony barszcz. Przygotowanie w kuchennym zaciszu tej pysznej zupy nie wymaga od nas specjalnych kulinarnych zdolności. Ja po prostu buraki obieram , ścieram na tarce o grubych okach , zalewam wodą dodaję włoszczyznę , majeranek i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu zakrapiam sokiem z cytryną. Tak przygotowany barszcz podaję z uszkami lub krokietami

Składniki

  • 8-9 średniej wielkości buraczków
  • 1 mała cytryna / ewentualnie ocet
  • 1 cebula 1/2 marchwi i pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziarenek pieprzu i sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraczki obierany, ścieramy na tarce o dużych oczkach - na talerzyk odkładamy dużą garść startych buraków - przekładamy do dużego garnka dodajemy całą obrana cebulę, obrane i pokrojone w słupki marchew i pietruszkę , doprawiamy płaska łyżka soli i ziarenkami pieprzu.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek , sok z połówki cytryny , buraczki z talerzyka - dzięki temu nasz barszcz nabierze ładnego bordowego koloru - mieszamy i na tym zakończamy gotowanie barszczu. Jak zupa przestygnie , kosztujemy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cytryną ewentualnie łyżeczką cukru jeżeli buraczki nie były wystarczająco słodkie. Barszczyk przelewamy do szklanek lub kubków i podajemy z krokietami lub wlewamy do talerzy i podajemy z uszkami.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń