10 szokujących faktów o jedzeniu!

Czy naprawdę wiemy, co jemy? Poniżej znajdziesz 10 faktów dotyczących jedzenia, o których prawdopodobnie jeszcze nie wiedziałeś!

Sklonowane banany, owady w jogurtach i złote jedzenie. 10 szokujących faktów! / fot. 123rf.com

 

1. Jemy klonowane banany!

Banany, które są obecnie uprawiane, rozmnaża się drogą wegetatywną. Normalnie mnożące się odmiany bananów miały pestki, a także były w stanie ewoluować, aby dostosowywać się do zmiennych warunków środowiska. Te uprawiane obecnie, jako swoje własne klony, mają identyczny materiał genetyczny.

Jeśli więc są podatne na jakąkolwiek chorobę - to wszystkie prędzej czy później chorują. W związku z tym walka z przeróżnymi gatunkami grzybów jest bardzo trudna. Zwalczanie chorób bananów tak naprawdę sprowadza się głównie do stosowania pestycydów na plantacjach. Bez nich, obecna populacja banana po prostu by wymarła.

 

2. Ilość antyoksydantów w oregano jest większa niż w pomarańczy!

Ilość przeciwutleniaczy w oregano jest 12 razy większa niż w pomarańczach, a 42 razy większa niż w jabłkach. Warto więc stosować świeże liście oregano w kuchni.

Olejek eteryczny z oregano po rozpuszczeniu - najlepiej w innym oleju - stosuje się na wiele dolegliwości, takich jak wypadanie włosów, niestrawność, przeziębienie czy trądzik.

 

3. Kiszona kapusta jest lepsza niż świeża!

O cudownych właściwościach kiszonej kapusty wiedzieli już dawni marynarze, którzy często zabierali na pokład zapasy tego superjedzenia. Dzięki kiszonej kapuście nie chorowali na powszechny dawniej szkorbut, wywołany niedoborem witaminy C.

Kiszona kapusta zawiera:

- bakterie probiotyczne,
- witaminę C,
- witaminę E,
- polifenole,
- karotenoidy.

Większość tych składników działa silnie przeciwutleniająco, zapobiegając uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki.

Kiszona kapusta nie jest tylko typowo polskim przysmakiem. Stosuje się ją w kuchniach Dalekiego Wschodu: japońskiej, chińskiej i koreańskiej, a także w kuchniach europejskich.

 

Książka kucharska: Kapusta kiszona w 20 odsłonach! Kliknij!

Jak przyrządzać kapustę kiszoną? Z czym dobrze smakuje? Jak ją doprawiać? Wypróbuj świetne przepisy na kapustę kiszoną!

 

4. Gałka muszkatołowa to trucizna!

Świeża gałka muszkatołowa zawiera związek chemiczny o nazwie mirystycyna. Jest to substancja psychoaktywna, która w zbyt dużych ilościach może doprowadzić nawet do śmierci (odnotowano dwa przypadki).

Przy „przedawkowaniu" pojawiają się bóle głowy, uogólniony ból, mdłości, zaburzenia świadomości i pamięci. Oczywiście, ilości wykorzystywane w kuchni są na tyle niewielkie, że nie ma ryzyka zatrucia!

 

5. Najdroższa kawa na świecie jest pozyskiwana z... kupy!

Łaskun to urocze zwierzątko, które mieszka w lasach tropikalnych i lubi raczyć się świeżymi owocami kawy. Ziarna kawy są lekko trawione i fermentowane w układzie pokarmowym łaskuna. W takiej postaci jest ona wydalana.

Kawa pozyskiwana z odchodów cywety nazywa się kopi luwak, a kilogram jej ziaren kosztuje 550 euro.

 

6. Złoto to metal, który można bezpiecznie spożywać!

Złoto nie ma toksycznych właściwości dla ludzkiego organizmu, może być więc bezpiecznym składnikiem wielu potraw. Oczywiście, tak naprawdę nie dodaje im smaku ani wartości odżywczych. Zwykle chodzi po prostu o estetykę.

Złoto stosowane jako dodatek do żywności oznacza się numerem E175. Jest stosowane także w formie płatków, ozdabiających wystawne potrawy, a także w napojach alkoholowych.

 

7. Kolor jogurtów o smaku truskawkowym bierze się ze zmielonych owadów!

Koszenila to naturalny, czerwony barwnik spożywczy stosowany do barwienia jogurtów o smaku truskawkowym czy wiśniowym. Pozyskuje się go z wysuszonych i zmielonych owadów. Koszenilą barwi się nie tylko jogurty. Swoje intensywne barwy zawdzięczają mu także napoje alkoholowe, mięsa, nadzienia do ciast i lody.

Koszenilę oznacza się numerem E120 na opakowaniach.

 

8. Papryka z nieodciętym ogonkiem dłużej wytrzyma w lodówce!

Napoczęta papryka - z nieodciętym zielonym ogonkiem - pozostawiona w lodówce zachowa świeżość aż 3-4 razy dłużej niż papryka bez ogonka. Paprykę, którą zaczęło się już kroić, trzeba trzymać w lodówce!

Nienapoczęta papryka może być przechowywana w lodówce przez tydzień, ale musi być sucha. Najlepiej umyć ją dopiero przed spożyciem.

 

9. Piwo na reklamach zwykle zawiera płyn do mycia naczyń!

Piwo prezentowane w reklamach jest zwykle mieszane z płynem do mycia naczyń. Dlaczego? Detergent sprawia, że piwo apetycznie się pieni.

 

Jakie są rodzaje piwa? Kliknij!

rodzaje piwa

 

10. Kakao sprawia, że nie przyswajamy wapnia, magnezu i żelaza!

Kwas szczawiowy powoduje, że po wypiciu kubka kakao nie są przyswajane minerały, takie jak wapń, magnez i żelazo. To działanie nie utrzymuje się długo, ale lepiej o nim pamiętać. Co więcej, kwas szczawiowy razem z wapniem (z mleka) może osadzać się w nerkach, powodując tworzenie się kamieni nerkowych. Ilość tego kwasu w kakao jest jednak dużo mniejsza niż np. w szczawiu.

Kakao jest też jednym z napojów zawierających kofeinę, oczywiście w bardzo niewielkich ilościach w porównaniu z kawą czy napojami energetycznymi.

 

3 szklanki tygodniowo wydłużają życie! Kliknij!

soczewica eliksir zdrowia

 

Tekst: Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 123

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 52

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2