Niedoceniany eliksir zdrowia

Zdrowa i smakowita soczewica, dawniej niedoceniana, dziś zyskuje w polskiej kuchni coraz większe powodzenie. Dodaje się ją między innymi do pierogów i sałatek. Czym jednak soczewica zaskarbiła sobie popularność w innych krajach? Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzać?

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. / fot. 123rf.com

 

Soczewica jest znana człowiekowi od zarania dziejów, co potwierdzają badania archeologiczne. Wymieniana jest w Biblii w Księdze Rodzaju. Ezaw oferuje prawo swojego pierworództwa Jakubowi, właśnie za misę soczewicy. Ta najzdrowsza roślina strączkowa popularnością cieszyła się również w czasach starożytnych w Grecji i Rzymie, gdzie uważana była za pokarm niezwykle sycący. W kuchni żydowskiej łączyło się ją z pszenicą i podawało jako danie pokutne.

 

Żaden sylwester we Włoszech nie może odbyć się bez soczewicy. Traktowana jest tam jak symbol bogactwa, ponieważ swoim kształtem przypomina małe monety. Każdej osobie, która ją zje w noc sylwestrową, ma przynieść szczęście i bogactwo w nadchodzącym roku.

 

Źródło zdrowia

 

Ta roślina pochodząca z rodziny bobowatych jest niezwykle zdrowa. W 100 g nasion znajduje się około 28 g białka. Dzięki zawartości lizyny, czyli aminokwasu, przyspieszającego proces tworzenia białek, wzmacnia kości i mięśnie. W okresie zimowym jest szczególnie polecana osobom, które lubią zimowe szaleństwo. Można dzięki niej znacznie wzmocnić swoją tkankę kostną i uniknąć poważnych kontuzji. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie soczewicy osobom aktywnym. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, doszli do wniosku, że ta roślina strączkowa posiada związki mogące chronić organizm przed nowotworami.

 

Innymi wartościowymi składnikami, jakie zawiera soczewica są skrobia, wapń, fosfor żelazo oraz beta-karoten. Witaminami, które w niej występują są przede wszystkim te, pochodzące z grupy B. Soczewicę szczególnie często powinny jeść kobiety w ciąży, gdyż ta zdrowa roślina, posiada w swoim składzie duże ilości kwasu foliowego, regulującego działanie układu nerwowego oraz wspomagającego produkcję czerwonych krwinek. Ta dość kaloryczna roślina strączkowa, polecana jest również osobom, które podatne są na anemię, ponieważ jedząc ją, zwiększamy poziom żelaza w organizmie.

 

Soczewica zawiera ok. 350 kcal w 100 g. Nie należy jednak obawiać się, że wpłynie negatywnie na nasz organizm. Ilość witamin i składników odżywczych jakie posiada, a także bardzo niska zawartość tłuszczu, pozwoli zrekompensować kilka kalorii więcej w codziennej diecie. Duża ilość błonnika sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni, a także usprawnia trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Soczewica jest wręcz rekomendowana cukrzykom, gdyż posiada niski indeks glikemiczny. Zaleca się ją również dzieciom.

 

Soczewica ma jeszcze jedną ważną właściwość. Dłuższą średnią życia Włochów i Hiszpanów naukowcy tłumaczą dużym spożyciem roślin strączkowych, w tym soczewicy, w tych krajach.

 

Rekomendowana ilość soczewicy w diecie to około 3 szklanek na tydzień. Warto raz na jakiś czas zamienić mięso na soczewicę i zobaczyć, jakie będą tego efekty!

 

Co można zrobić z soczewicy?

 

Soczewica coraz częściej gości na polskich stołach jako dodatek do dań głównych, zup oraz sałatek. Idealnie nadaje się również na farsz czy zupę-krem.

 

Zupa-krem z soczewicy czy z marchewki? Kliknij!

zupa krem z soczewicy

 

Co więcej, soczewicę przygotowuje się bardzo szybko. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowychn takich jak fasola czy groch, nie wymaga namaczania. Szybko chłonie wodę. Jej gotowanie może zająć od 10 minut do godziny, w zależności od świeżości i gatunku soczewicy. Trzeba pamiętać, aby solić soczewicę dopiero pod koniec gotowania, bo sól sprawia, że robi się twarda.

 

 

Przepisy na dania z soczewicy Kliknij!

W tej książce kucharskiej znajdziesz przepisy na dania z soczewicy, czyli pyszne, zielone pierożki, zupy, gołąbki, paszteciki, krokiety, pierogi i pasztet. Do wyboru, do koloru! Wypróbuj je!

 

 

Soczewica jest świetnym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej. Można z niej zrobić pasztet i bezmięsny farsz do pasztecików, krokietów czy pierogów.

 

Co tak naprawdę jedzą weganie? Kliknij!

weganie

 

Soczewica po irlandzku

Skarby ze strączka

Krem z soczewicy

 

Justyna Kruk/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3