Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie?

Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508

Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami serowymi.



Składniki:

- papryka czerwona, 3 duże
- cebula czerwona, 1 sztuka
- czosnek, 2-3 ząbki
- marchewka, 7 średnich
- korzeń pietruszki, 1 sztuka
- natka pietruszki, 1 pęczek
- woda, 900 mililitrów
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, chili w proszku
- pestki dyni, 2 łyżki

Opis przygotowania:

Krok 1. Z papryk usunąć gniazda z nasionami i białe błonki. Pokroić na 2-3 części. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem skórą do góry. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji grillowej przez 15-20 minut lub do momentu, aż skórka będzie czarna. Następnie przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Po 10 minutach ściągnąć skórkę.

Krok 2. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Zeszklić na oliwie. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusić 5-10 minut. Zalać wodą. Dodać korzeń i natkę pietruszki oraz papryki. Gotować, aż marchewka będzie miękka.

Krok 3. Wyciągnąć natkę i korzeń pietruszki. Wywar przelać przez sito. Zmiksować marchewkę i paprykę. Przecier połączyć z wywarem, doprawić do smaku i zagotować. Podawać z prażonymi pestkami dyni i paluchami serowymi. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Buszująca w kuchni


Zupa krem z soczewicy autorstwa Boschka

Szybkie, a przede wszystkim smaczne.. Koleżanka zaserwowała tę zupę na imprezce -jako wspomnienie z Indii - wszyscy się zachwycali...



Składniki:

-czerwona soczewica, 1 szklanka
-woda, 2-3 szklanki
-cebula, 2 szt
-czosnek, 2-3 ząbki
-pieprz cayenne, na czubek łyżeczki
-imbir (świeży lub w proszku), 1-2 łyżeczki
-vegeta, czubata łyżeczka
-sok pomidorowy, 1/2 - 1 szklanka
-lub rozcieńczony koncentrat pomidorowy, ok.pół słoiczka

Opis przygotowania:

Krok 1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok.0,5h.

Krok 2. W międzyczasie podsmażyć cebulę. Dodać do soczewicy. Gotować ok.15-20 minut. Zblenderować, aby uzyskać jednolity krem.

Krok 3. Czosnek i imbir (jeśli świeży, a taki jest oczywiście bardziej aromatyczny) przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do kremu. Imbir nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak zupy.

Krok 4. Doprawić pieprzem cayenne i vegetą.

Krok 5. Na koniec dodać sok pomidorowy lub rozcieńczony koncentrat. Zagotować. Podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

Krok 6. p.s. jeśli krem jest zbyt gęsty - dodać przegotowanej wody.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Pieczywo Bułki na weekend.

W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.

Odsłon: 234

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

1
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

9
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5