Dania jednogarnkowe

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, który eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie noszą futer, nie jedzą mięsa ani jajek, nie chodzą do zoo i nie kupują produktów testowanych na zwierzętach.

Fot. 123RF/Picsel

Weganie jedzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. / fot. 123RF.COM/PICSEL

 

Weganie starają się na co dzień żyć tak, aby nie przysparzać cierpienia zwierzętom. Rezygnują więc ze wszystkiego, co od zwierząt pochodzi, nieważne czy jest to mięso czy futro zwierzęcia.


Wielu osobom wydaje się, że weganizm to sama dieta. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że to właśnie w przypadku odżywiania weganie rezygnują z największej ilości produktów.

 

Dieta wegańska w skrócie


Dieta wegańska składa się tylko z produktów pochodzenia roślinnego. Nie ma w niej żadnych produktów odzwierzęcych. W skrócie wygląda to tak:

 


Aby móc stosować zwykłe przepisy, wykorzystujące „zakazane" produkty, można stosować zamienniki produktów pochodzących od zwierząt.

 

- Co zamiast mięsa? Mogą to być grzyby, tofu, rośliny strączkowe.
- Co zamiast nabiału? „Mleko" sojowe, ryżowe lub kokosowe.
- Co zamiast jajek (do pieczenia)? Zmielone siemię lniane lub tofu.
- Co zamiast masła? Oliwa z oliwek, oleje roślinne.

 

Czy weganie żywią się wyłącznie sałatkami?


Co może zjeść na obiad weganin? Można się zdziwić, jak wiele potraw można jeść stosując tę dietę.

Kotleciki z płatków owsianych będą zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Warto wypróbować ten przepis, nawet jeśli nie chce się przejść na weganizm.

 

Kotlety z płatków owsianych. Zobacz przepis >>

 

Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa lub dodatek do obiadu. Oprócz tego jest daniem wegańskim.

 

Ratatouille. Zobacz przepis >>

ratatouille

 

Curry można przyrządzić w wersji wegańskiej. Jest to świetny pomysł na rozgrzewający obiad.

 

Warzywne curry. Zobacz przepis >>

curry warzywne

 

Kluski śląskie to bardzo proste danie, które na dodatek nie wymaga wielu składników. Można je podawać jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków czy ryżu) lub jako główne danie, z dodatkiem pietruszki czy podsmażonej cebulki.

 

Kluski śląskie. Zobacz przepis >>

kluski śląskie

 

Czy ta dieta jest niezdrowa?


Mogłoby się wydawać, że tak poważne ograniczenie diety może nie dostarczać weganom odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Według Academy of Nutrition and Dietetics, największej organizacji zrzeszającej dietetyków i innych specjalistów w dziedzinie żywienia, dobrze zaplanowana dieta wegańska jest zdrowa i korzystna dla każdego, nawet dla dzieci czy sportowców.


Uwaga! Jest jeden kruczek! Aby dieta wegańska była naprawdę zdrowa, niezbędna będzie dodatkowa suplementacja witaminą B12. Dieta wegańska bez dodatkowej suplementacji jest groźna dla zdrowia, bo może wywołać niedobór tej witaminy. A skutkiem niewystarczającej ilości witaminy B12 jest anemia. Niestety, w przypadku osób stosujących dietę wegańską, objawy tej niedokrwistości mogą pojawić się dopiero, kiedy zaburzenie będzie już zaawansowane. Pojawią się wtedy objawy neurologiczne, niedowłady, mrowienie w dłoniach i stopach.


Przy planowaniu diety wegańskiej trzeba również uważać na to, by było w niej dużo żelaza, gdyż ten pierwiastek, jeśli pochodzi z roślin, jest gorzej przyswajalny niż ten zawarty w mięsie.


Mitem jest też przekonanie, że weganie i wegetarianie nie dostarczają sobie wystarczającej ilości białka w diecie. Zazwyczaj dostarczają go sobie więcej niż osoby jedzące mięso.


Jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, zmniejszamy poziom cholesterolu we krwi i obniżamy ryzyko otyłości. A to pod warunkiem, że prawidłowo tę dietę zaplanujemy.

 

Czym różnią się weganie od wegetarian?


Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb ani owoców morza. Nie mają jednak nic przeciwko produktom pochodzącym od zwierząt (niewymagającym ich zabijania) takim jak nabiał, miód czy jajka. Taką dietę wybierają ze względów religijnych, etycznych, ale także zdrowotnych.


książka kucharska przepisy wegańskie

Książka kucharska pełna wegańskich przepisów. Kliknij!

Przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, kluski, zupy, kotlety, sosy, gulasze warzywne i wiele innych. To przepisy niewykorzystujące mięsa, jajek, miodu ani nabiału. Wypróbuj je!

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Anna Wiśniewska


Wyhoduj smaczne cytryny i pomarańcze na parapecie w swoim domu!
Nie jedz mięsa, będziesz zdrowsza!
Warzywa w trosce o piękno
Warzywa z dipami
Kuchnia indiańska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Twaróg z kapustą i czosnkiem

Zdrowy i naturalnie kolorowy twaróg na pyszne śniadanie. Dodatek czerwonej ka...

Odsłon: 15

15 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 2634

30 min
12
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 235

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1