Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, który eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie noszą futer, nie jedzą mięsa ani jajek, nie chodzą do zoo i nie kupują produktów testowanych na zwierzętach.

Fot. 123RF/Picsel

Weganie jedzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. / fot. 123RF.COM/PICSEL

 

Weganie starają się na co dzień żyć tak, aby nie przysparzać cierpienia zwierzętom. Rezygnują więc ze wszystkiego, co od zwierząt pochodzi, nieważne czy jest to mięso czy futro zwierzęcia.


Wielu osobom wydaje się, że weganizm to sama dieta. Prawdopodobnie dzieje się tak dlatego, że to właśnie w przypadku odżywiania weganie rezygnują z największej ilości produktów.

 

Dieta wegańska w skrócie


Dieta wegańska składa się tylko z produktów pochodzenia roślinnego. Nie ma w niej żadnych produktów odzwierzęcych. W skrócie wygląda to tak:

 


Aby móc stosować zwykłe przepisy, wykorzystujące „zakazane" produkty, można stosować zamienniki produktów pochodzących od zwierząt.

 

- Co zamiast mięsa? Mogą to być grzyby, tofu, rośliny strączkowe.
- Co zamiast nabiału? „Mleko" sojowe, ryżowe lub kokosowe.
- Co zamiast jajek (do pieczenia)? Zmielone siemię lniane lub tofu.
- Co zamiast masła? Oliwa z oliwek, oleje roślinne.

 

Czy weganie żywią się wyłącznie sałatkami?


Co może zjeść na obiad weganin? Można się zdziwić, jak wiele potraw można jeść stosując tę dietę.

Kotleciki z płatków owsianych będą zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Warto wypróbować ten przepis, nawet jeśli nie chce się przejść na weganizm.

 

Kotlety z płatków owsianych. Zobacz przepis >>

 

Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa lub dodatek do obiadu. Oprócz tego jest daniem wegańskim.

 

Ratatouille. Zobacz przepis >>

ratatouille

 

Curry można przyrządzić w wersji wegańskiej. Jest to świetny pomysł na rozgrzewający obiad.

 

Warzywne curry. Zobacz przepis >>

curry warzywne

 

Kluski śląskie to bardzo proste danie, które na dodatek nie wymaga wielu składników. Można je podawać jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków czy ryżu) lub jako główne danie, z dodatkiem pietruszki czy podsmażonej cebulki.

 

Kluski śląskie. Zobacz przepis >>

kluski śląskie

 

Czy ta dieta jest niezdrowa?


Mogłoby się wydawać, że tak poważne ograniczenie diety może nie dostarczać weganom odpowiedniej ilości składników odżywczych, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Według Academy of Nutrition and Dietetics, największej organizacji zrzeszającej dietetyków i innych specjalistów w dziedzinie żywienia, dobrze zaplanowana dieta wegańska jest zdrowa i korzystna dla każdego, nawet dla dzieci czy sportowców.


Uwaga! Jest jeden kruczek! Aby dieta wegańska była naprawdę zdrowa, niezbędna będzie dodatkowa suplementacja witaminą B12. Dieta wegańska bez dodatkowej suplementacji jest groźna dla zdrowia, bo może wywołać niedobór tej witaminy. A skutkiem niewystarczającej ilości witaminy B12 jest anemia. Niestety, w przypadku osób stosujących dietę wegańską, objawy tej niedokrwistości mogą pojawić się dopiero, kiedy zaburzenie będzie już zaawansowane. Pojawią się wtedy objawy neurologiczne, niedowłady, mrowienie w dłoniach i stopach.


Przy planowaniu diety wegańskiej trzeba również uważać na to, by było w niej dużo żelaza, gdyż ten pierwiastek, jeśli pochodzi z roślin, jest gorzej przyswajalny niż ten zawarty w mięsie.


Mitem jest też przekonanie, że weganie i wegetarianie nie dostarczają sobie wystarczającej ilości białka w diecie. Zazwyczaj dostarczają go sobie więcej niż osoby jedzące mięso.


Jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, zmniejszamy poziom cholesterolu we krwi i obniżamy ryzyko otyłości. A to pod warunkiem, że prawidłowo tę dietę zaplanujemy.

 

Czym różnią się weganie od wegetarian?


Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb ani owoców morza. Nie mają jednak nic przeciwko produktom pochodzącym od zwierząt (niewymagającym ich zabijania) takim jak nabiał, miód czy jajka. Taką dietę wybierają ze względów religijnych, etycznych, ale także zdrowotnych.


książka kucharska przepisy wegańskie

Książka kucharska pełna wegańskich przepisów. Kliknij!

Przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, kluski, zupy, kotlety, sosy, gulasze warzywne i wiele innych. To przepisy niewykorzystujące mięsa, jajek, miodu ani nabiału. Wypróbuj je!

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Anna Wiśniewska


Wyhoduj smaczne cytryny i pomarańcze na parapecie w swoim domu!
Nie jedz mięsa, będziesz zdrowsza!
Warzywa w trosce o piękno
Warzywa z dipami
Kuchnia indiańska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Polecam smaczne ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, ciasto łatwe i pros...

Odsłon: 28

30 min
0
Desery Twarogowe ciasteczka z cukrem

Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...

Odsłon: 119

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5