Ewa_Gotuje

Dania na chłodniejsze dni w wykonaniu Ewy Wachowicz

Zaczęły pojawiać się już pierwsze przymrozki, które sprawiły, że częściej sięgamy po bardziej sycące i rozgrzewające dania. Dlatego też w 408. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na ulubioną zupę jej Taty.

Fot. Materiały prasowe Polsat

Czym najlepiej się rozgrzać, gdy termometr za oknem pokazuje kilka kresek poniżej zera? Pierwsze co przychodzi nam na myśl to zupy - najlepiej aromatyczne i pożywne. Świetnie sprawdzi się również sycące drugie danie np. wszystkim dobrze znany sznycel, podany na podpłomyku z warzywami i sosem. Gwarantujemy, że zachwyci on smakiem najbardziej wybredne podniebienna. Jak przyrządzić te niezwykłe posiłki? Ewa Wachowicz podzieliła się znakomitymi przepisami. Zobaczcie!

1. Zupa fasolowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie prowadząca zaproponowała zupę fasolową, którą ugotowała na wywarze z żeberek wieprzowych i warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i odrobina ziemniaków. Następnie do garnka trafiła moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś". Na sam koniec Ewa przygotowała zasmażkę. Na patelni podsmażyła boczek pokrojony w paski, gdy tłuszcz się wytopił dodała cebulę i mąkę. Aby nie doprowadzić do powstania grud w zasmażce, gospodyni dolała odrobinę zupy. Wszystko razem zamieszała i przelała do garnka. Dzięki temu zupa stała się jeszcze bardziej pożywna.

2. Podpłomyk ze sznyclem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa przygotowała podpłomyki ze sznyclami (w Krakowie sznyclami nazywane są mielone). Inspiracją do tej potrawy była Knysza, popularna na dolnym śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. Knysza to drożdżowa bułka wypełniona warzywami i polana sosem majonezowym, czasem można spróbować jej także wersji z mięsem.

3. Domowy syrop z czosnku i miodu

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, którym podzieliła się prowadząca, był syrop z czosnku. Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki: miód i duża ilość czosnku. Ta mikstura, przyjmowana codziennie na czczo po łyżeczce, może wspomóc układ opornościowy organizmu, pomóc obniżyć cholesterol, a także zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych.

4. Tarta z gruszkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni zaproponowała wyborną tartę z gruszkami i masą migdałową. Kruche ciasto przygotowała na bazie mąki orkiszowej, masła, żółtek i odrobinie zimniej wody. Warto pamiętać, aby ciasta kruchego nie wyrabiać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników.

Do nadzienia Ewa użyła gruszek, które poddusiła wraz z winem i cynamonem na patelni. Jeśli trafią wam się wyjątkowo dojrzałe i miękkie owoce, możecie pominąć ten krok. Następnie na bazie mąki migdałowej, pszennej i otartej skórki z pomarańczy przygotowała masę. Całość wyłożyła na podpieczony spód tarty, ciasto trafiło do piekarnika na kolejne 20 minut.

 

Poznaj więcej sprawdzonych przepisów na pyszne dania i desery!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 79

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 712

30 min
15
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8064

>60 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0