Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis inspirowany dolnośląską potrawą o nazwie Knysza. Przepis pochodzi z 408. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4657
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418296
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4657
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418296
Składniki
Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać trochę wody, wymieszać i odstawić.
Mąkę wsypać do robota. Dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i resztę wody. Zmiksować.
Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrobić i podzielić na 4 części. Uformować krążki i ułożyć na blasze piekarnikowej (jednorazowo zmieszczą się dwa). Posmarować mlekiem. Posypać sezamem. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C.
Podpłomyk przekroić. Na połówce ułożyć sznycla, plastry kiszonego ogórka i marynowanej cebuli oraz ulubione kiełki. Zrobić kleks z sosu jogurtowo-czosnkowego i przykryć drugim kawałkiem podpłomyka.