Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywna i sycąca zupa. Przepis pochodzi z 408. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 81
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2129
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 955
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 81
Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
Odsłon: 2129
Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
Odsłon: 955
Składniki
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia odcedzić i przepłukać na sicie.
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać namoczoną fasolę. Wlać ok. 2 l wody. Posolić. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę (w szybkowarze wystarczy 30 minut).
Dodać warzywa (oprócz cebuli) pokrojone w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Gotować przez ½ godziny.
Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni. Dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać trochę gorącej zupy, wymieszać i przełożyć do garnka.
Podawać z pieczywem. Można udekorować pietruszką.