Ewa_Gotuje

Ewa gotuje: Chłodnik, kurczak z grilla i przepyszne ciasto

Dzisiaj wystartował kolejny, już 33. sezon programu „Ewa gotuje”! Jak zwykle prowadząca zachwyca pomysłami na niebanalne dania, które z łatwością można przygotować we własnej kuchni.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz nie próżnowała w wakacje. Obmyślała receptury do nowego sezonu "Ewa gotuje", jednocześnie będąc jurorem w najnowszym programie „Family Food Fight. Pojedynek na smaki", który można obejrzeć w każdą środę na antenie Polsatu o godzinie 20:05. To zdecydowanie dobry wybór na jesienne wieczory. Zanim jednak przyjdzie ochłodzenie i deszcz, warto cieszyć się ostatnimi, słonecznymi dniami.

 

1. Chłodnik z żółtych pomidorów, papryki i melona według Ewy Wachowicz

Chłodnik według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Chłodnik z żółtych pomidorów, papryki i melona według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Prowadząca, licząc na ciepły początek września, na przystawkę zaproponowała chłodnik w stylu andaluzyjskim. Przygotowuje się go w kilka minut. Wystarczy zmiksować pomidory, paprykę, melona, czosnek, oliwę i przyprawić. Zupę można wstawić do ochłodzenia do lodówki lub zalać nią kilka kostek lodu. Będzie smakować jeszcze lepiej zaserwowana w towarzystwie chrupiących grzanek.

 

2. Luzowane udka kurczaka z rusztu według Ewy Wachowicz

Luzowane udka według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Luzowane udka kurczaka z rusztu według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne Ewa przygotowała grillowane udka z kurczaka, które podała wraz z surówką z marchewki i kapusty pekińskiej. Mięso pozbawiła kości, a następnie zalała solanką (na jeden litr wody przypada jedna łyżka soli). W międzyczasie zrobiła szybką marynatę. Do oleju ryżowego dodała ostrą musztardę i przyprawy: słodką, wędzoną paprykę (która nadała przyjemnego aromatu), pieprz ziołowy, curry, ostrą paprykę i kmin rzymski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszała. Powstałą pastą posmarowała kurczaka, ale tylko w miejscu bez skóry, dzięki czemu mięso łatwiej wchłonęło przyprawy. By skórka udek była chrupiąca, Ewa posmarowała ją glazurą, przygotowaną na bazie sosu sojowego, cytryny i miodu.

 

3. Domowy ajvar według Ewy Wachowicz

Domowy ajwar według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Domowy ajvar według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, jakim gospodyni podzieliła się z widzami, był Ajwar. Ten sos najlepiej przygotować właśnie teraz, kiedy papryka (główny składnik) jest najsłodsza i najtańsza. Możliwości jego późniejszego wykorzystania jest naprawdę wiele: można smarować nim kromki, dodawać do makaronu lub podawać z pieczonym mięsem.

 

4. Próżniak według Ewy Wachowicz

Próżniak według Ewy Wachowicza

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na ciasto Próżniak według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zaproponowała ciasto „próżniak". Zażartowała, że nazywa się tak, ponieważ jego przygotowanie jest najprostsze na świecie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec. Podczas szykowania deseru prowadząca poradziła, aby dodać do niego zarówno odrobinę proszku do pieczenia, jak i sody. Taka mieszanka sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29667

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 102

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 768

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0