Do góry

Desery Przepis na:

Próżniak według Ewy Wachowicz

Próżniak według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1073

Dodano:

Odsłon: 17789

Ciastko, które przygotowuje się błyskawicznie. Przepis pochodzi z 435. odcinka programu "Ewa gotuje"

Składniki

  • 2-3 jabłka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron
  • garść żurawiny
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Próżniak według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i roztrzepać widelcem.

  2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w duża kostkę i przełożyć do drugiej miski. Posypać cynamonem, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wlać olej, wsypać żurawinę. Wlać roztrzepane jaja, wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.

  3. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń