Ewa Wachowicz radzi, jak nie marnować jedzenia

Marnowanie żywności to bardzo poważny problem, z którym mierzy się nasze społeczeństwo. W najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami kilkoma przepisami, które z pewnością ułatwią nam to zadanie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton jedzenia, w Polsce blisko dziewięć, z czego ponad dwie tony marnowane są przez gospodarstwa domowe. Polak przeciętnie wyrzuca ok. 52 kg żywności rocznie, a wartość tej żywności to nawet kilkaset złotych miesięcznie.

Produkty, które najczęściej wyrzucamy, to owoce i warzywa. Z danych wynika też, że w wiele osób marnuje świeże zioła, mięso, dania gotowe oraz różnego rodzaju dodatki.

Ewa Wachowicz postanowiła wypowiedzieć wojnę marnowaniu żywności, tworząc przepisy na potrawy, które pozwolą wam w stu procentach wykorzystać zawartość spiżarni. Latem przygotowała wiele przetworów z sezonowych warzyw i owoców, a teraz zdradza co jeszcze można z nich zrobić. Oto receptury, którymi podzieliła się z nami w 418. odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Zupa-krem z kiszonych pomidorów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz zrobiła z nich różne przetwory. Teraz gospodyni przygotowuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów. Do tej pomysłowej wersji pomidorówki wystarczy dodać kilka składników, aby zaserwować danie, które bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Aby zupa była bardziej sycącą, warto podać ją z ryżem i kleksem śmietany.

 

2. Klopsy zapiekane z ziemniakami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz nie lubi marnować nie tylko jedzenia, ale również czasu. Dlatego też na obiad zaserwowała szybkie o łatwe do przyrządzenia danie jednogarnkowe. Do jego przyogotowania można wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu oraz różne rodzaje mięsa, które akurat mamy w lodówce lub zamrażarce. To również wyśmienity sposób na wykorzystanie starszych kawałków sera, które zdążyły już nieco obeschnąć i nie nadają się na kanapki.

 

3. Ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy deser może zostać przygotowany w duchu zero-waste? Oczywiście, a ten przepis jest tego najlepszym dowodem. Do przygotowania tego wyjątkowo prostego ciasta ucieranego możecie wykorzystać zamrożone owoce. Świetnie także te z kompotów lub domowe konfitury. Udaje się za każdym razem.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 197

30 min
3
Dodatki Sos tzatziki z polskim akcentem

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

Odsłon: 129

15 min
3
wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 82

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1