Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa mielonego i warzyw. Przepis pochodzi z 418. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 396
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1783
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 352
Składniki
Cebulę i czosnek obrać. Drobno posiekać i wrzucić do miski z mięsem. Dodać żółtko oraz posiekane listki kolendry. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, następnie dobrze wyrobić.
Gdy masa zacznie odchodzić od miski zwilżyć dłonie i ulepić klopsy wielkości orzecha włoskiego.
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry. Ułożyć „na sztorc” w natłuszczonej formie wraz z pulpetami – w taki sposób, żeby klopsiki nie stykały się ze sobą (przekładamy je kartoflami).
Pomidory przyprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć na klopsy z ziemniakami.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie na zapiekankę zetrzeć mozzarellę i ponownie włożyć do piecyka na kolejne ½ godziny. Udekorować pędami groszku.