Ewa_Gotuje

Wegetariańskie potrawy według Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku ulubionego programu kulinarnego Polaków – „Ewa gotuje”, gospodyni podzieliła się zaskakującymi pomysłami na przepyszne, wegetariańskie potrawy.

W 414. odcinku, Ewa Wachowicz zaproponowała fantastyczne dania bez mięsa, które każdy bez problemu przygotuje sam w domu. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni ich prostotą i smakiem!

Na początek Ewa Wachowicz zaproponowała sałatkę z surowego kalafiora. Dla wielu może być to zaskoczenie, gdyż zazwyczaj to warzywo podajemy ugotowane w towarzystwie tartej bułki. Warto jednak nie poddawać go obróbce termicznej, dzięki temu zachowa cenne witaminy i minerały. Zadziwić może też fakt, że do przygotowania tej sałatki potrzebne są tylko trzy składniki: kalafior, orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstał smaczny i bardzo zdrowy posiłek.

1. Błyskawiczna sałatka z kalafiora i orzechów

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym przepisem, którym podzieliła się gospodyni był orkiszowy chlebek aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami, podany w postaci wieńca. Pracę nad tym wypiekiem Ewa rozpoczęła od przygotowania zaczynu, a w między czasie pokazała jak zrobić smarowidło. W słoiku umieściła cebulę, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylię i oliwę z pomidorów. Następnie wszystko zblendowała. Ciasto pokroiła na mniejsze kawałki, posmarowała pastą i zwinęła w „harmonijkę". Wypiek włożyła do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekła przez 40 minut.

2. Wieniec chlebowy z suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Orkiszowy chlebek najlepiej będzie smakował podany z pastą z czarnych oliwek. Przepis na to smarowidło jest prosty i szybki w przygotowaniu.

3. Pasta z czarnych oliwek

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne tego odcinka było zaskakujące. Gospodyni zrobiła chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło.

4. Ziemniaki z sosem pomidorowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec Ewa Wachowicz zaprosiła na coś słodkiego. Tym razem na deser podała ciasto szpinakowe z limonką. Wypiek smaczny i zdrowy, w pełni bezglutenowy i bez dodatku białego cukru!

5. Ciasto szpinakowe z limonką

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0