Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakuje podany z pastą z oliwek. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7514
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2488
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7514
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2488
Składniki
Do miksera wsypać 2 łyżki mąki (z odważonych wcześniej 600 g). Wkruszyć drożdże, posłodzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut.
Cebulę posiekać i wrzucić do słoika. Dodać czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawić solą, oregano i bazylią. Wlać oliwę i zmiksować blenderem. Do zaczynu wsypać mąkę. Wlać oliwę. Posolić i zmiksować.
Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na kilka minut, by podrosło. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować smarowidłem pomidorowym i pokroić na 4 pasy. Każdy złożyć w harmonijkę i ułożyć w natłuszczonej formie na babę (posmarowaną stroną do środka) – tak, by powstał wieniec. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.