Zdrowo i smacznie

W sobotnim odcinku Ewa Wachowicz przygotowała dwie potrawy inspirowane kuchnią francuską, zdrową zupę krem z czosnku niedźwiedziego i pyszny czekoladowy sos, który idealnie będzie pasował do naleśników lub gofrów.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Prowadząca program w swoim ogrodzie ma nie tylko ozdobne drzewa i rośliny, ale także jadalne kwiatki i bardzo zdrowy czosnek niedźwiedzi. Dlatego też, na pierwsze danie Ewa zaproponowała zieloną zupę krem z dodatkiem tej rośliny.

1. Zupa z czosnku niedźwiedziego

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kilka odcinków temu gospodyni pokazała jak przygotować samodzielnie masło klarowane, które przydało się teraz do podsmażenia warzyw na zupę.

Gdy warzywa nabrały złocistego koloru do garnka trafił bulion wołowy, a zaraz po nim dwa pęczki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego. Całość gospodyni doprawiła do smaku i zmiksowała na krem. Zupę podała z jajkami przepiórczymi, które są bogatsze od kurzych w witaminy, minerały i białko.

2. Eskalopki cielęce

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa zaproponowała eskalopki z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Przygotowanie potrawy rozpoczęła od ziemniaków, ponieważ ich upieczenie zajmuje najwięcej czasu. Kartofle pokroiła w kostkę, przełożyła do naczynia żaroodpornego, przyprawiła i dodała kilka ząbków czosnku. Całość skropiła oliwą i zamieszała. Piekła w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowała eskalopki - cielęcinę w cieście naleśnikowym. Na desce do krojenia prowadząca rozłożyła małe kawałki mięsa, przykryła folią spożywczą i delikatnie rozklepała. Przyprawiła sowicie i każdą z porcji cielęciny maczała we wcześniej przygotowanym cieście naleśnikowym. Smażyła z obu stron na rumiany kolor.

3. Mizeria

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako dodatek do tego niesamowicie pysznego dania Ewa zaproponowała klasyczną mizerię.

4. Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaserwowała parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. Te pyszności wymagają nie lada cierpliwości, ponieważ po ich przygotowaniu, muszą trafić do zamrażarki na pięć godzin. Jednak Ewa gwarantuje, że ich smak wynagrodzi czekanie. Lody najlepiej będą się komponować w towarzystwie owoców i sosu czekoladowego.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zapiekanki z pieczarkami

Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...

Odsłon: 291

15 min
4
30 min
3
15 min
3
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

100
Informacje W jaki sposób przyrządzać szparagi? Do wyboru masz aż 7 sposobów

Szparagi to warzywa, które wyróżniają się nie tylko bogactwem składników odżywczych, ale również doskonałym smakiem i ogromną uniwersalnością. Plan...

0
Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

2
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

6