Do góry

Desery Przepis na:

Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 984

Dodano:

Odsłon: 1894

Mrożony deser. Przepis pochodzi z 422 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ l kremówki
  • 1 filiżanka bardzo mocnej kawy
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: sos czekoladowy
  • truskawki
  • borówki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Parfait kawowo-waniliowy z sosem czekoladowym

Przygotowanie

  1. Jajka i żółtka wybić do miski. Posłodzić i ubić nad wrzątkiem (w tzw. kąpieli wodnej). Gdy cukier się rozpuści odstawić do wystudzenia.

  2. Dodać ubitą na sztywno kremówkę. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kawę i likier, do drugiej miąższ z laski wanilii i sok z cytryny. Zmiksować.

  3. Na spód foremki wylać masę kawową. Na masę kawową wyłożyć masę waniliową. Lekko przemieszać. Wierzch wyrównać. Wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.

  4. Przed podaniem wyjąć na 5 minut. Pokroić na kawałki. Serwować z sosem malinowym i świeżymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń