11 pomysłów na wielkanocne jajka

Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Użytkownicy Smakera mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je na świątecznym stole.

Fot. 123RF/Picsel

W okresie Wielkanocy jajka smakują tak, jak nigdy i z pewnością nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. To doskonała okazja, aby odświeżyć tradycyjne przepisy, którymi szczyciły się jeszcze nasze babcie. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Czasem kilka drobnych eksperymentów kulinarnych może całkowicie odmienić wasze świąteczne biesiadowanie. Co koniecznie powinniście zaserwować gościom?

1. Jajka koguciki

Jajka koguciki. Kliknij!

Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie urocze koguciki będą bez wątpienia ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.

2. Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

Jajka w zielonych gniazdkach z sosem chrzanowym

Fot. DoprawioneF na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto idealny przykład na to, że przy odrobinie chęci nawet najprostsze i dobrze znane nam składniki można zamienić w pięknie wyglądające danie. Prosta i efektowna przekąska, w sam raz na święta.

3. Jajka zapiekane w cieście francuskim

Jajka z szynką zapiekane w cieście francuskim

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wolicie śniadania na ciepło, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Co bardzo ważne, przygotowanie takiej przekąski nie jest pracochłonne, dlatego bez trudu przygotujecie ją w świąteczny poranek.

4. Jajka w pikantnej zalewie octowej

Jajka w pikantnej zalewie octowej

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Marynowane jajka zwykle serwuje się w kuchni azjatyckiej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób urozmaicić chociażby wielkanocny barszcz lub sałatkę jajeczną.

5. Faszerowane jajka na indyjską nutę

faszerowane jajka na indyjską nutę

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Macie ochotę przełamać wielkanocną klasykę? Wypróbujcie ten przepis. To doskonałe połączenie tradycji i niebanalnych, orientalnych smaków.

6. Marmurkowe jajko

Marmurkowe jajko. Kliknij!

Fot. Megi 110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy da się sprawić, aby zwykłe jajko na twardo nie było nudne? Oczywiście! Megi podzieliła się z nami bardzo prostym sposobem na stworzenie niepowtarzalnych i bardzo efektownie wyglądających jajek. Jeśli chcielibyście uzyskać inne kolory, do marynowania wykorzystajcie np. sok z czerwonej kapusty (uzyskacie kolor niebiesko-fioletowy) lub buraka (kolor różowy).

7. Jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane pieczarkami

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane jajka są doskonałą alternatywą dla dobrze nam znanych jajek z majonezem. Jeśli poeksperymentujecie z dodatkami do farszy, możecie otrzymać bardzo ciekawe danie, a jednocześnie wprowadzicie trochę kolorów na wasz wielkanocny stół.

8. Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem. Kliknij!

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zapiekane jajka są zawsze pyszną alternatywą, dla tych gotowanych. Możemy piec je w chlebie lub specjalnych naczyniach żaroodpornych. Jeśli chcecie pójść o krok dalej, spróbujcie przygotować je według pomysłu Mimiwiki. Z pewnością wam zasmakują.

9. Zapiekane jajko

Zapiekane jajko

Fot. Kasia-p na Smaker.pl /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka zapiekane w towarzystwie aromatycznych warzyw z pewnością zrobią furorę wśród waszych bliskich. Koniecznie przygotujcie ich więcej, ponieważ znikają w mgnieniu oka, a goście na pewno poproszą o dokładkę.

10. Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nic nie smakuje tak dobrze jak wielkanocna szynka. Zwłaszcza, gdy uwędzi się ją domowym sposobem. Będzie stanowić doskonały dodatek do kanapek oraz faszerowanych jaj.

11. Jajka zdobione listkiem

Jajka zdobione listkiem. Kliknij!

Fot. Megii013 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co prawda nie jest to przepis na całe danie, jednak pomysł Megi na ozdobienie jajek bardzo nam się spodobał. W ten sposób bez większego wysiłku przygotujecie piękną ozdobę każdego stołu.

Pobierz aplikację smaker

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3