Ewa_Gotuje

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Perfekcyjnie usmażone naleśniki powinny być cienkie i elastyczne. Kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednio przygotowane ciasto, ale również sposób smażenia. Co zrobić, żeby naleśniki nie rozrywały się i nie przywierały do patelni? Skorzystaj z naszych wskazówek!

Fot. 123RF/Picsel

Często podczas smażenia naleśników masz problem z przewróceniem ich na drugą stronę? Ciasto przypala się lub przywiera do patelni? Jeśli chcesz uniknąć podobnych wpadek, skorzystaj z kilku prostych trików, które raz na zawsze odmienią twój sposób przygotowania tego specjału!

Smażenie naleśników to z pozoru prosta czynność, która może przysporzyć sporo problemów zwłaszcza początkującym kucharzom. Nie warto się jednak zniechęcać. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.

  • Dodaj odrobinę oleju do ciasta. Ten zabieg sprawi, że nie będziesz musiał smarować patelni za każdym razem przed wylaniem ciasta.
  • Użyj płaskiej patelni z nieprzywierającą powłoką, która zdecydowanie ułatwi odwrócenie naleśnika na drugą stronę.
  • Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na małym ogniu. Jeśli rozlejesz ciasto, zanim patelnia nabierze odpowiedniej temperatury, pierwszy naleśnik najprawdopodobniej wyląduje w koszu. Smażenie naleśników na dużej mocy palnika sprawi, że szybko zacznie się on przypalać.
  • Przewracaj naleśniki na drugą stronę, kiedy ciasto delikatnie się zetnie od góry. Naleśniki należy smażyć przez około 45 sekund z jednej strony. Następnie przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne 20 sekund. Gotowe naleśniki przełóż na talerz.

Jeśli pomimo zastosowania powyższych zaleceń nadal napotykasz problem z przywieraniem ciasta do patelni, skorzystaj ze starego sposobu naszych babć. Będziesz potrzebował do tego odrobiny soli oraz skórki ze słoniny.

Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę soli. Podgrzewaj na małej mocy palnika do momentu, kiedy kryształki zaczną podskakiwać. Następnie usuń je z patelni, a powłokę posmaruj skórą ze słoniny. Na tak przygotowaną patelnię rozlej równomiernie ciasto naleśnikowe. Stosując się do tych zasad, jesteś skazany na sukces!

Zobacz także:

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? >>

Naleśniki na słodko - przepisy, które warto zapamiętać >>

Naleśniki w wersji wytrawnej >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

Odsłon: 7701

30 min
7
>60 min
4
>60 min
29
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3