Naleśniki w wersji wytrawnej

W przypadku naleśników nie warto ograniczać się do utartych schematów. Owszem, te z dżemem i słodkim twarożkiem są pyszne, jednak w wersji wytrawnej smakują równie dobrze.

Fot. 123RF/Picsel

Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani sztućców.

Włosi, a konkretnie mieszkańcy Florencji, uważają się za twórców współczesnych naleśników. Jak sami twierdzą, właśnie z Florencji, za sprawą Katarzyny Medycejskiej, która poślubiła króla Francji, naleśniki powędrowały nad Sekwanę. Stamtąd, już jako crepes, dokonały inwazji na całą Europę.

Oryginalne crepes są cienkie jak papier i delikatne, a to za sprawą dodanego do ciasta stopionego masła. Oryginalnie mieszane są rózgą, chociaż, by przyspieszyć proces produkcji, możemy sięgnąć po mikser.

Idealne ciasto na naleśniki

Zapewne wszyscy wiedzą, że sekret wybornego smaku naleśników tkwi w proporcjach. A te są zaskakująco proste: dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka i dwa jajka. Oto cały sekret, dzięki któremu zawsze wychodzą idealne.

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.

Naleśniki w wersji wytrawnej

Smak naleśników bardzo łatwo odmienić dzięki różnorodnym farszom. Poza słodkimi kremami i owocami, warto skosztować także wytrawnych farszy, które z powodzeniem mogą konkurować z klasycznymi recepturami. Nie wiesz, jak je zrobić? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników.


1. Naleśniki z twarogiem i szpinakiem

Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Naleśniki z serem i szynką

Fot. HabbibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Naleśniki zapiekane z tuńczykiem

Fot. Fafiatko na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Naleśniki bolognese

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Naleśniki dyniowe

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Naleśniki z kapustą

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Naleśniki po meksykańsku

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Naleśniki ruskie

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim to bardzo efektowna i smaczna przekąska, której...

Odsłon: 1001

15 min
0
Dodatki bób z boczkiem

Bób posypany boczkiem oraz cebulką to doskonały letni smakołyk. Bób jest źród...

Odsłon: 24

30 min
1
Dania główne Pierogi ruskie

Pyszny pierogi które każdy pokocha .

Odsłon: 32

>60 min
2
30 min
6
60 min
6
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21599

60 min
33

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

320