Konkurs: sałatki i surówki

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można serwować je na słodko z owocami i polewami lub jako danie główne z warzywnymi dodatkami. Przyrządzenie naleśników nie należy do trudnych zadań. Warto jednak poznać kilka ciekawych trików, aby ułatwić sobie pracę w kuchni i nie narażać się na wpadki.

123RF/Picsel

Odpowiednio usmażone naleśniki powinny być przede wszystkim cienkie i elastyczne. Podczas ich przygotowania ważną rolę odgrywają: dobór składników, ich proporcje oraz sposób i temperatura smażenia.

Przepis na perfekcyjne naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz szczyptę soli, łączymy produkty przy użyciu rózgi kuchennej. Następnie dodajemy wodę gazowaną (ten dodatek sprawi, że nasze naleśniki będą puszyste niczym chmurka). Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu cudowniej chrupkości oraz spowoduje, że placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.

Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten będzie miał więcej czasu, aby popracować, a nasze ciasto uzyska idealną konsystencję.  

Przed smażeniem patelnię smarujemy olejem – możemy zrobić to przy użyciu ręcznika kuchennego lub pędzelka. Kładziemy ją na kuchence i ustawiamy największą moc palnika. Czekamy chwilę, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Podnosimy naczynie i przy użyciu chochelki rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni.

UWAGA: jeśli ciasto przelejemy na słabo rozgrzaną patelnię, pierwszy naleśnik najprawdopodobniej wyląduje w koszu.

Naleśniki smażymy przez około 45 sekund z jednej strony. Jeśli widzimy, że ciasto lekko się ścięło od góry, przewracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy go przez kolejne 20 sekund. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz.  

Jeśli do ciasta dodaliśmy odpowiednią ilość tłuszczu, nie musimy za każdym razem natłuszczać patelni – ciasto nie powinno przywierać.

Gotowe naleśniki najlepiej zajadać od razu po usmażeniu. Jeśli jednak chcemy zostawić je na później, przykryjmy je od góry ściereczką, aby nie wysychały.

Zobacz także: 

Naleśniki – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć >>

3 pomysły na wyjątkowe naleśniki, którymi zaskoczysz bliskich >>

Zdrowe naleśniki – jak zrobić fit ciasto? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Desery Ciasto z nutką jagodową

Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...

Odsłon: 426

30 min
1
Dania główne Placki ziemniaczane z kurczakiem

Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...

Odsłon: 336

60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem i papryką

Dziś kolejna wersja mojej ulubionej sałatki z kapusty pekińskiej. Dziś dodała...

Odsłon: 216

15 min
2
Sałatki Sałatka z nuggetsów z Kurczaka

Sałatka na grilla i imprezę to rewelacyjny pomysł na imprezową przekąskę. By...

Odsłon: 149

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika. Każda gospodyni ma to w kuchni

Jak skutecznie umyć piekarnik? Przypalone jedzenie, zaschnięty brud oraz i tłuste zacieki mogą stanowić nie lada wyzwanie. Zwłaszcza jeśli od dłużs...

0
Informacje Jakie nawyki żywieniowe warto zacząć stosować?

Nawyki żywieniowe to zakorzenione w nas, utrwalone zachowania. Potrafią stać się częścią codziennego funkcjonowania tak bardzo, że często nie zauwa...

0
Informacje Jedna butelka kosztuje fortunę. Ranking najdroższych whisky świata 2022

Whisky uznawana jest za trunek dla zamożnych gentlemanów. Wysokoprocentowy alkohol faktycznie nie należy do najtańszych. Sprawdź ranking najdroższy...

0
Informacje Najpopularniejsze przepisy czerwca

Przekonaj się, które dania okazały się najchętniej wyszukiwane na przełomie wiosny i lata. Oto 10 najpopularniejszych przepisów naszych użytkownikó...

3