Najlepsze przepisy na ogórki

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można serwować je na słodko z owocami i polewami lub jako danie główne z warzywnymi dodatkami. Przyrządzenie naleśników nie należy do trudnych zadań. Warto jednak poznać kilka ciekawych trików, aby ułatwić sobie pracę w kuchni i nie narażać się na wpadki.

123RF/Picsel

Odpowiednio usmażone naleśniki powinny być przede wszystkim cienkie i elastyczne. Podczas ich przygotowania ważną rolę odgrywają: dobór składników, ich proporcje oraz sposób i temperatura smażenia.

Przepis na perfekcyjne naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz szczyptę soli, łączymy produkty przy użyciu rózgi kuchennej. Następnie dodajemy wodę gazowaną (ten dodatek sprawi, że nasze naleśniki będą puszyste niczym chmurka). Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu cudowniej chrupkości oraz spowoduje, że placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.

Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten będzie miał więcej czasu, aby popracować, a nasze ciasto uzyska idealną konsystencję.  

Przed smażeniem patelnię smarujemy olejem – możemy zrobić to przy użyciu ręcznika kuchennego lub pędzelka. Kładziemy ją na kuchence i ustawiamy największą moc palnika. Czekamy chwilę, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Podnosimy naczynie i przy użyciu chochelki rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni.

UWAGA: jeśli ciasto przelejemy na słabo rozgrzaną patelnię, pierwszy naleśnik najprawdopodobniej wyląduje w koszu.

Naleśniki smażymy przez około 45 sekund z jednej strony. Jeśli widzimy, że ciasto lekko się ścięło od góry, przewracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy go przez kolejne 20 sekund. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz.  

Jeśli do ciasta dodaliśmy odpowiednią ilość tłuszczu, nie musimy za każdym razem natłuszczać patelni – ciasto nie powinno przywierać.

Gotowe naleśniki najlepiej zajadać od razu po usmażeniu. Jeśli jednak chcemy zostawić je na później, przykryjmy je od góry ściereczką, aby nie wysychały.

Zobacz także: 

Naleśniki – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć >>

3 pomysły na wyjątkowe naleśniki, którymi zaskoczysz bliskich >>

Zdrowe naleśniki – jak zrobić fit ciasto? >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 114

60 min
2
Zupy Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to pyszna i sycąca propozycja na obiad, idealna na...

Odsłon: 42

60 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 473

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26