Odpowiednio usmażone naleśniki powinny być przede wszystkim cienkie i elastyczne. Podczas ich przygotowania ważną rolę odgrywają: dobór składników, ich proporcje oraz sposób i temperatura smażenia.
Przepis na perfekcyjne naleśniki
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko oraz szczyptę soli, łączymy produkty przy użyciu rózgi kuchennej. Następnie dodajemy wodę gazowaną (ten dodatek sprawi, że nasze naleśniki będą puszyste niczym chmurka). Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Ten ostatni składnik nada naszemu daniu cudowniej chrupkości oraz spowoduje, że placki nie będą przywierały do patelni podczas smażenia.
Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Dzięki temu gluten będzie miał więcej czasu, aby popracować, a nasze ciasto uzyska idealną konsystencję.
Przed smażeniem patelnię smarujemy olejem – możemy zrobić to przy użyciu ręcznika kuchennego lub pędzelka. Kładziemy ją na kuchence i ustawiamy największą moc palnika. Czekamy chwilę, aż patelnia dobrze się nagrzeje. Podnosimy naczynie i przy użyciu chochelki rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni.
UWAGA: jeśli ciasto przelejemy na słabo rozgrzaną patelnię, pierwszy naleśnik najprawdopodobniej wyląduje w koszu.
Naleśniki smażymy przez około 45 sekund z jednej strony. Jeśli widzimy, że ciasto lekko się ścięło od góry, przewracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy go przez kolejne 20 sekund. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz.
Jeśli do ciasta dodaliśmy odpowiednią ilość tłuszczu, nie musimy za każdym razem natłuszczać patelni – ciasto nie powinno przywierać.
Gotowe naleśniki najlepiej zajadać od razu po usmażeniu. Jeśli jednak chcemy zostawić je na później, przykryjmy je od góry ściereczką, aby nie wysychały.
Zobacz także:
Naleśniki – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć >>
3 pomysły na wyjątkowe naleśniki, którymi zaskoczysz bliskich >>