Fot. 123RF/Picsel
Mogłoby się wydawać, że naleśniki to banalna potrawa. Ot, trochę ciasta usmażonego na patelni. Jednak myli się ten, kto twierdzi, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Idealny naleśnik nie może być zbyt cienki ani zbyt gruby. Nie powinien być też twardy lub zbyt puszysty. Cóż, odkrycie idealnego sposobu smażenia naleśników wymaga sporo cierpliwości oraz wielu prób i błędów. Na szczęście istnieje sposób na zaoszczędzenie nieco czasu i nerwów - wystarczy, że posłuchacie naszych rad, dzięki którym przygotowanie perfekcyjnych naleśników będzie dla was dziecinnie proste.
Idealne proporcje na ciasto naleśnikowe
Zwykle przepisy na ciasto naleśnikowe wyglądają bardzo podobnie: dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka, szczypta soli, a w przypadku wersji słodkiej jeszcze trochę cukru. Niewiele osób wie jednak, że oryginalny przepis na crepes wymaga dodania do nich jeszcze roztopionego masła, dzięki któremu nabierają niezwykłego smaku oraz chrupkości, co więcej dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni. Pamiętajmy jednak, że w kuchni powinniśmy wykorzystywać jedynie najlepszej jakości masło, które zawiera co najmniej 82% tłuszczu.
Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.
Smażenie naleśników - prostsze niż mogłoby się wydawać
Jak w wielu innych przypadkach, także w gotowaniu narzędzia, którymi się posługujemy, są równie istotne, co nasze umiejętności. Nawet najlepszy kucharz, dysponujący najlepszym przepisem nie usmaży naleśników, jeśli nie będzie posiadać dobrej patelni.
Warto zadbać o to, aby miała nieprzywierającą powierzchnię, dzięki czemu unikniemy kulinarnej katastrofy oraz zminimalizujemy ilość używanego tłuszczu. W przypadku naleśników w zupełności powinno wystarczyć muśnięcie patelni masłem pomiędzy smażeniem poszczególnych placków.
Bardzo istotnym jest, aby wykorzystywana przez nas patelnia miała dno, które równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło - zdecydowanie ułatwi nam to gotowanie.
Niezwykle istotna jest również technika wylewania ciasta na patelnię. Dobrym rozwiązaniem będzie wylanie masy na jeden bok, a następnie wykonanie kilku okrężnych ruchów, dzięki którym ciasto pokryje patelnię równą, cienką warstwą.
Podczas przewracania naleśników, wprawni kucharze mogą spróbować triku z „latającymi" naleśnikami, jednak pamiętajcie, iż powinniście mieć wówczas pewność, że ciasto nie przywarło do patelni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pomóc sobie szpatułką.
Naleśniki ze słodkim farszem
Naleśniki już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić ich smak, przygotowując do nich słodkie farsze. W tej wersji z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak je zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.
1. Czekoladowe naleśniki z serkiem
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Naleśniki miętowe z jabłkami
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Naleśniki z musem morelowo - jabłkowym
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pełnoziarniste naleśniki z jagodowym twarożkiem
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Naleśniki budyniowe z jagły
Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Naleśniki z kokosowym twarożkiem
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Zapiekane naleśniki z serem
Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Naleśniki serowo-pomarańczowe
Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie