Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Naleśniki to proste i lubiane danie, które często gości na naszych stołach. Chociaż często podaje się je w wersji wytrawnej, to jednak największą popularnością cieszą się te przygotowywane na słodko.

Fot. 123RF/Picsel

Mogłoby się wydawać, że naleśniki to banalna potrawa. Ot, trochę ciasta usmażonego na patelni. Jednak myli się ten, kto twierdzi, że z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Idealny naleśnik nie może być zbyt cienki ani zbyt gruby. Nie powinien być też twardy lub zbyt puszysty. Cóż, odkrycie idealnego sposobu smażenia naleśników wymaga sporo cierpliwości oraz wielu prób i błędów. Na szczęście istnieje sposób na zaoszczędzenie nieco czasu i nerwów - wystarczy, że posłuchacie naszych rad, dzięki którym przygotowanie perfekcyjnych naleśników będzie dla was dziecinnie proste.

Idealne proporcje na ciasto naleśnikowe

Zwykle przepisy na ciasto naleśnikowe wyglądają bardzo podobnie: dwie szklanki mąki, dwie szklanki mleka oraz dwa jajka, szczypta soli, a w przypadku wersji słodkiej jeszcze trochę cukru. Niewiele osób wie jednak, że oryginalny przepis na crepes wymaga dodania do nich jeszcze roztopionego masła, dzięki któremu nabierają niezwykłego smaku oraz chrupkości, co więcej dodatek ten sprawi, że z pewnością nie przykleją się do patelni. Pamiętajmy jednak, że w kuchni powinniśmy wykorzystywać jedynie najlepszej jakości masło, które zawiera co najmniej 82% tłuszczu.

Doskonałym pomysłem będzie również zastąpienie części mleka gazowaną wodą mineralną - w ten sposób masa nabierze puszystości, a nasze naleśniki będą lekkie niczym chmurka. Bardzo dobrym pomysłem będzie również dodanie do masy cydru lub maślanki - efekt będzie podobny, jak po dodaniu wody mineralnej.

Reklama

Smażenie naleśników - prostsze niż mogłoby się wydawać

Jak w wielu innych przypadkach, także w gotowaniu narzędzia, którymi się posługujemy, są równie istotne, co nasze umiejętności. Nawet najlepszy kucharz, dysponujący najlepszym przepisem nie usmaży naleśników, jeśli nie będzie posiadać dobrej patelni.
Warto zadbać o to, aby miała nieprzywierającą powierzchnię, dzięki czemu unikniemy kulinarnej katastrofy oraz zminimalizujemy ilość używanego tłuszczu. W przypadku naleśników w zupełności powinno wystarczyć muśnięcie patelni masłem pomiędzy smażeniem poszczególnych placków.
Bardzo istotnym jest, aby wykorzystywana przez nas patelnia miała dno, które równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło - zdecydowanie ułatwi nam to gotowanie.
Niezwykle istotna jest również technika wylewania ciasta na patelnię. Dobrym rozwiązaniem będzie wylanie masy na jeden bok, a następnie wykonanie kilku okrężnych ruchów, dzięki którym ciasto pokryje patelnię równą, cienką warstwą.
Podczas przewracania naleśników, wprawni kucharze mogą spróbować triku z „latającymi" naleśnikami, jednak pamiętajcie, iż powinniście mieć wówczas pewność, że ciasto nie przywarło do patelni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby pomóc sobie szpatułką.

Naleśniki ze słodkim farszem

Naleśniki już same w sobie stanowią doskonałą przekąskę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby urozmaicić ich smak, przygotowując do nich słodkie farsze. W tej wersji z pewnością zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak je zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Czekoladowe naleśniki z serkiem

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Naleśniki miętowe z jabłkami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Naleśniki z musem morelowo - jabłkowym

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Dwukolorowe naleśniki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pełnoziarniste naleśniki z jagodowym twarożkiem

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Naleśniki budyniowe z jagły

Fot. Bellapi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Naleśniki z kokosowym twarożkiem

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Naleśniki kawowe

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Zapiekane naleśniki z serem

Fot. 4stronykuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Naleśniki a la Gundel

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Naleśniki serowo-pomarańczowe

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


12. Naleśniki z malinami

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Naleśniki snickers

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5471

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 125

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 55

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0