Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Osobiście nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników, a Wy? Można nimi rozpocząć dzień, podać z fantazyjnym nadzieniem jako przekąskę na imprezie, zabrać ze sobą w dowolne miejsce. To absolutnie idealna baza do dań głównych czy przystawek i tylko od naszej inwencji zależy, co znajdzie się w ich wnętrzu i w jakiej formie je podamy. Ja dzisiaj postawiłam na sezonowe owoce z przydomowego ogrodu: soczyste morele i pachnące latem papierówki, które uprażyłam z odrobiną cukru i cynamonu. Owoce delikatnie przetarłam przez durszlak i powstał aksamitny mus, którym wypełniłam złociste naleśniki.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 73
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 866
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 145
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 73
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 866
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 145
Składniki
Najlepiej zacząć od przygotowania owoców, bo będzie potrzebna przynajmniej godzina, żeby się uprażyły i rozpadły. Morele przekroić na połówki, usunąć pestki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Do rondla wlać odrobinę wody - tyle, żeby było jej około pół centymetra ponad dno, wrzucić owoce, doprowadzić do wrzenia i dodać cukier. Często mieszać, by się nie przypaliły. Jeżeli woda za szybko odparuje i masa będzie się przyklejać do dna rondla, należy podlać niewielką ilością wody. Dusić aż do miękkości i rozpadnięcia się owoców. Przed wyłączeniem sprawdzić, czy ilość cukru jest wystarczająca. Dodać cynamon i jeszcze pogotować ze 2 minuty. Przetrzeć przez durszlak, by nie było skórek, odstawić do przestygnięcia. (Tak przygotowany mus nadaje się także do pasteryzacji na zimę) W czasie, gdy owoce się prażą, przygotowujemy naleśniki: łączymy w misce wszystkie mokre składniki, mieszamy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę z solą. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny, by mąka "naciągnęła". Po tym czasie smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu!) placki - powinno ich wyjść do 20 sztuk. Na każdym rozsmarowujemy mus z moreli i jabłek, zawijamy w rulon lub składamy w trójkąty, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.