Do góry

Desery Przepis na:

Naleśniki a la Gundel

Przepis dnia 2014-05-19
Naleśniki a la Gundel

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 858

Dodano:

Odsłon: 4424

Jedna z najsłynniejszych potraw świata, rodem z Węgier

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:
  • 3 jajka (180 g )
  • szczypta soli
  • 120 g mąki
  • 300 ml mleka
  • masło do smażenia
  • Nadzienie:
  • 150 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
  • 120 g zmielonych orzechów
  • 100 ml śmietany
  • 120 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • *
  • Polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki a la Gundel

Przygotowanie

  1. Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem.

  2. Robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiany na 30 minut. Smażymy cieńkie naleśniki.

  3. Podgrzewamy śmietanę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.

  4. Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

  5. Ps Powstaje ok 8 porcji
    Ps 2 Bardzo często naleśniki a la Gundel podaje się jako deser.
    Ps 3. Przy wnoszeniu potrawy należy podpalić rum

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LadyInRed 19 maja 2014 Oj, oj, oj tak z rana? Takie smakołyki, a człowiek w pracy! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 16 maja 2014 W sam raz do kawki ,którą właśnie piję :) Pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń