Ewa_Gotuje

Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić?

Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów burak uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Szukasz naturalnego lekarstwa na rozmaite dolegliwości, w tym anemię, ból gardła i przeziębienie? Przygotuj domowy syrop z buraka i zapomnij o dokuczliwych objawach!

Niesamowite właściwości buraka| Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nie ulega wątpliwości, że burak zasługuje na wysokie miejsce w rankingu najbardziej wartościowych warzyw. Zawdzięcza to między innymi obecności witamin, mikroelementów i betalain, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Warzywo to wspiera walkę z anemią, łagodzi ból gardła, wzmacnia odporność, a także hamuje namnażanie się wolnych rodników.

Dodatkowym atutem buraka jest jego ogromna uniwersalność - możesz dodać go do większości potraw, w tym zup, sałatek i surówek, a także przyrządzić z niego pyszny sok czy niezwykle zdrowy zakwas. Inną opcją jest domowy syrop z buraka, który świetnie radzi sobie z wieloma schorzeniami. Na co dokładnie działa i jak go przygotować?

Syrop z buraka czerwonego - przepis

Jednym z najlepszych naturalnych leków jest syrop z buraka czerwonego. Przepis na ten specyfik jest banalnie prosty, więc z pewnością sobie z nim poradzisz. Warto podkreślić, że w medycynie niekonwencjonalnej stosowany jest od kilku tysięcy lat. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić - burak to prawdziwa bomba witaminowa, ceniona nawet przez lekarzy i dietetyków.

Jak zrobić domowy syrop z buraka czerwonego? Opcji jest co najmniej kilka, jednak do tych najpopularniejszych należy wersja z miodem lub z cukrem. Realizację przepisu rozpocznij od starcia warzyw na tarce. Następnie dodaj do nich dwie łyżki miodu i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Nie masz pod ręką miodu? Zatem sięgnij po cukier i wsyp go do otworu wydrążonego w buraku. Po mniej więcej godzinie warzywo powinno puścić płyn, który od razu nadaje się do spożycia. Możesz przez jakiś czas trzymać go w lodówce i na bieżąco zbierać z niego sok. Inną opcją jest rozdrobnienie buraka blenderem lub umieszczenie go w sokowirówce.

Zobacz: Jak zrobić kopytka buraczane?

Syrop z buraka cukrowego - przepis

Dużo mówi się o cudownych właściwościach buraka czerwonego, jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że burak cukrowy jest równie wartościowy. Podobnie jak poprzednik, obfituje on w cenne witaminy i minerały, w tym witaminy z grupy B, cynk, magnez, żelazo, potas oraz wapń.

Jak powstaje syrop z buraka cukrowego? Przepis nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Wystarczy pokroić warzywo na mniejsze kawałki, umieścić je w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce, a następnie przelać do szklanego naczynia, posłodzić miodem i dokładnie wymieszać.

Jeśli nie dysponujesz wyżej wspomnianymi sprzętami, możesz przygotować domowy syrop z buraka w tradycyjny sposób. Obierz warzywo i pokrój je na kawałki, a następnie umieść je w garnku i zalej wodą tak, żeby całkowicie znajdowało się pod jej powierzchnią. Gotuj je na małym ogniu do momentu, aż nabierze brązowej barwy.

Jak jeszcze możesz przyrządzić syrop z buraka cukrowego? Przepis na tę wersję uwzględnia również użycie miodu. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce, przełożyć do garnka, dodać miód i gotować przez ok. 20 minut - dokładnie tak, jak w przypadku buraka czerwonego.

Sprawdźcie także: 8 pomysłów na sałatki z burakami

Syrop z buraka - właściwości

Jakim działaniem może poszczycić się syrop z buraka? Właściwości są naprawdę liczne! Warzywo to zawdzięcza swoją cudowną moc bogactwu substancji odżywczych, których na próżno szukać w innych tego typu produktach.

Jednym z najbardziej cennych składników buraka są betalainy, czyli tzw. czerwień buraczana. Działają one przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo, a do tego hamują namnażanie się wolnych rodników i chronią przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Po domowy syrop z buraka warto sięgnąć w przypadku m.in. następujących schorzeń:

  • kaszel - syrop z buraka świetnie radzi sobie zarówno z kaszlem suchym, jak i mokrym. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, oczyszczając drogi oddechowe,
  • ból gardła - burak w formie syropu to doskonałe remedium na ból gardła. Łagodzi chrypkę oraz nieprzyjemne drapanie, pieczenie i łaskotanie,
  • przeziębienie - nie bez powodu burak króluje w okresie jesienno-zimowym. Syrop na jego bazie szybko i skutecznie rozgrzewa, a do tego - dzięki wysokiej zawartości witaminy C - chroni przed infekcjami i niweluje ich objawy,
  • anemia - regularne spożywanie buraka poprawia produkcję czerwonych krwinek, dlatego polecany jest osobom zmagającym się z niedokrwistością. Warzywo to poprawia parametry krwi i pomaga uzupełnić niedobory żelaza oraz kwasu foliowego,
  • spadek odporności - domowy syrop z buraka warto spożywać zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku obniżenia odporności. Jego optymalna ilość to cztery łyżki dziennie przyjmowane w równych odstępach czasu.

Syrop z buraka - stosowanie przy innych schorzeniach

Przy jakich innych schorzeniach może sprawdzić się syrop z buraka? Stosowanie specyfiku nie kończy się jedynie na dolegliwościach związanych z bólem gardła, kaszlem, anemią czy przeziębieniem.

Ten naturalny lek zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, chroniąc przed zawałem, chorobą niedokrwienną serca oraz udarem mózgu. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi i obniża poziom „złego" cholesterolu.

Domowy syrop z buraka polecany jest osobom aktywnym fizycznie - okazuje się, że jego regularne spożywanie dodaje energii i zwiększa siłę mięśniową. Ponadto przyspiesza regenerację i szybko łagodzi stany zapalne w organizmie.

Dlaczego jeszcze warto sięgać po syrop z buraka? Właściwości, które zasługują na szczególną uwagę, to wspomaganie koncentracji, łagodzenie napięcia emocjonalnego, ułatwianie zasypiania oraz ochrona wątroby przed szkodliwym działaniem toksyn.

Syrop z buraka dla dzieci - tak czy nie?

Czy syrop z buraka dla dzieci to dobra i przede wszystkim bezpieczna opcja? Odpowiedź brzmi: tak! Maluchy są szczególnie narażone na infekcje i przeziębienia, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, dlatego warto podawać im go profilaktycznie - najlepiej dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że wśród najmłodszych nie brakuje alergików - dość częstym zjawiskiem jest alergia na miód, dlatego lepiej zastąpić go cukrem.

Sok, zakwas lub domowy syrop z buraka - najlepsze przepisy

Nie ulega wątpliwości, że burak to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo zbawiennych dla zdrowia specyfików. Do tych najbardziej wartościowych należy nie tylko syrop, ale również sok i zakwas, które również mogą poszczycić się bogactwem substancji odżywczych. Szukasz najlepszych przepisów na naturalne lekarstwa i to nie tylko z buraka? Na Smaker.pl znajdziesz, wszystko to, czego potrzebujesz!

1. Syrop buraczany

 Syrop buraczany Zobacz przepis

Syrop buraczany/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sok z buraków bez sokowirówki

 Sok z buraków bez sokowirówki Zobacz przepis

Sok z buraków bez sokowirówki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sok z kiszonych buraków

 Sok z kiszonych buraków Zobacz przepis

Sok z kiszonych buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022: Przepis na ciasto jak we włoskiej trattorii »

Imbir: Kto nie powinien go spożywać? »

Japońskie wypieki. Popularne ciasta po japońsku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szczawiowa.

Zupa szczawiowa ugotowana na wieprzowym mostku, podana z jajkiem.

Odsłon: 424

15 min
6
30 min
4
Przekąski Zielone szparagi w cieście

Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku

Odsłon: 5950

15 min
14

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0