Ewa_Gotuje

Jego mięso jest chude, jędrne i nie ma ości, mimo to omijamy go w sklepie. Jak przyrządzić grenadiera?

Grenadier, buławik, a może hoki? Pod tymi nazwami kryje się gatunek ryby, która niemal nie ma ości. To idealna opcja dla dzieci oraz osób, które unikają ryb właśnie z obawy o natrafienie na ostry kawałek rybiego szkieletu. Jeżeli dotąd nie słyszałeś o grenadierze, ale udało ci się kupić go w sklepie i nie wiesz, jak go przyrządzić, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu. Podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze, właściwości oraz jak go przyrządzić, aby był najsmaczniejszy.

Greneadier, co to za ryba? Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jedzenie ryb to sposób na dostarczenie organizmowi cennego białka, witamin i minerałów. W sklepach znajdziemy wiele smacznych gatunków. Jeżeli natrafiłeś na grenadiera śmiało wrzuć go do koszyka, jego mięso jest białe, nie zawiera dużo tłuszczu oraz ości. Odpowiednio przygotowany może być bardzo smacznym oraz wartościowym posiłkiem.

Grenadier to ryba należąca do rodziny bułakowitowych, jest rybą głębinową, spotkać można ją w zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego, między innymi w okolicach Islandii i Grenlandii. Nie należy ona do morskich ślicznotek, cechą charakterystyczną grenadiera jest duża głowa, która może kojarzyć się z wielką kijanką, osiąga nawet do ponad 100 centymetrów długości. Ryba ta należy do drapieżników, jej pożywieniem są przede wszystkim są mniejsze ryby, kałamarnice i krewetki. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej o właściwościach grenadiera, koniecznie zajrzyj do dalszej części naszego artykułu. 

Sprawdź także: Jaka surówka pasuje do ryby? Zobacz 10 przepisów na najlepsze surówki

Grenadier – wartości odżywcze i kalorie

Jakie wartości odżywcze ma grenadier? Zawiera substancje mineralne, takie jak: jod, sód, fluor, wapń, żelazo, potas, magnez, chrom, czy kobalt.  Dodatkowo warto wspomnieć, że grenadier jest rybą niskokaloryczną, dzięki czemu dobrze sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. W 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 75 kcal. Grenadier przyrządzony na parze lub w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek będzie pysznym i dietetycznym wyborem. 

Jakie właściwości ma grenadier?

Ze względu na sporą zawartość białka, grenadier będzie dobrym wyborem dla osób, które są aktywne fizycznie oraz dbają o formę. Białko jest niezbędnym składnikiem, do prawidłowej pracy mięśni. Co więcej, posiłki wysokobiałkowe sprawiają, że dłużej czujemy się syci, dzięki czemu unikniemy podjadania pomiędzy posiłkami – co jest częstą przyczyną tycia. 

Grenadier należy do ryb chudych, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie wybory żywieniowe będą miały pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomoże zadbać o serce oraz zmniejszy ryzyko miażdżycy. Dodatkowo wapń i fluor obecne w rybie mają wpływ na wzmocnienie kości i zębów, potas pomaga regulować ciśnienie krwi, natomiast jod pozytywnie wpływa na pracę tarczycy.

Jak przyrządzić grenadiera?

Grenadier to ryba, którą bez problemu możemy smażyć w panierce, grillować oraz piec w piekarniku. Ryba ma podobny smak do innych gatunków z rodziny dorszowatych, jej mięso jest chude oraz nie zawiera ości. Jego smak można określić jako delikatny, nie posiada również intensywnego zapachu. Można wykorzystać go do przygotowania rybnych potrawek oraz jako składnik kotlecików z grenadiera. Co ciekawe grenadiera można również wędzić. Ważna, aby pamiętać o dokładnym umyciu oraz oczyszczeniu ryby przed zjedzeniem. Zastanawiasz się, gdzie kupić grenadiera? Niedawno można było go znaleźć w sieci sklepów Lidl, za kilogram trzeba było zapłacić 39,90 zł.

Sprawdź, jakie przepisy na dania z rybami w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Kotlety rybne

 Kotlety rybne Zobacz przepis

Kotlety rybne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ryba z piekarnika

 Ryba z piekarnika Zobacz przepis

Ryba z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ryba w piwnej panierce

 Ryba w piwnej panierce Zobacz przepis

Ryba w piwnej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryba w ziemniaczanej panierce

 Ryba w ziemniaczanej panierce Zobacz przepis

Ryba w ziemniaczanej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ryba w orzeszkowej panierce

 Ryba w orzeszkowej panierce Zobacz przepis

Ryba w orzeszkowej panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ryba na parze

 Ryba na parze Zobacz przepis

Ryba na parze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ryba po grecku

 Ryba po grecku Zobacz przepis

Ryba po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ryba w porach

 Ryba w porach Zobacz przepis

Ryba w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pączuszki z rybą

 Pączuszki z rybą Zobacz przepis

Pączuszki z rybą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Ryba na szpinaku

 Ryba na szpinaku Zobacz przepis

Ryba na szpinaku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: foodandhealth.pl, zywienie.medonet.pl, Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 98

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 900

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1